När det är bistra tider

….så är det ännu viktigare att hålla modet uppe. Det är ju inte helt lätt med isoleringar som resulterar i ensamhet och oro för många. För oss som använder dator så är världen och människorna, händelserna, filmerna, dokumentärerna, serierna och dagdrömmarna bara en knapptryckning bort. Jag letar ofta efter mönster och små enkla saker att sticka eller virka och då är ju nätet och hantverkskompisar en guldgruva. Ibland tycker jag att jag har alldeles för mycket garn i skåp och lådor men när det blir så här så är jag glad över att ha överflöd av garner av alla sorter. Inte för att jag handarbetar mer än vanligt men för att jag slipper gå ut och försöka få tag i nya garner.

Jag träffar just nu inte mina kompisar för de är äldre än jag och tillhör riskgrupper som får lov att stanna hemma. Själv promenerar och cyklar jag för att komma ut och få lite ny luft i lungorna och för att se lite folk. Det är ju betydligt mycket mindre folk ute i rörelse nu och ibland upplever jag det som om jag är ensam i en spökstad. En mycket märklig känsla.

Är man ändå ute och far och det är dags att fylla på lite i förråden så kan man ju passa på att köpa lite ”tröstsmaskens” också trots att jag nyss läste att övervikt var en fara i dessa c-tider.

DSCN0769

Man kan ju ägna sig åt att laga mat så man har färdiga dosor i frysen till de dagar när man inte har den minsta lilla lust att laga mat. Sådana dagar har jag väldigt ofta för jag tycker egentligen inte om att laga mat men som tur är så gjorde mannen det och stod för matlagandet under hela vår tid tillsammans. Nu måste jag ju fixa och dona sånt själv och då är det bra med storkok. Här ska ni få ett recept på snabblagad och god kyckling i kokosmjölk och curry.

DSCN0796

Här har jag använt mig av detta:

3 kycklingbröstfiléer skurna i små bitar

5 morötter skurna i små bitar

1 gul lök

Ca 2 msk röd currypasta

Salt och andra kryddor efter behag

Jag häller lite rapsolja i en gjutjärnsgryta och blandar i röd currypasta (se bilden). När det har fått gojsa ihop sig under omrörning så lägger jag i kycklingbitarna och steker dem tills inget rått kött syns till på någon del.  Lägg i löken och låt den steka med. Medelvärme blir bra.

Sedan slår jag på två förpackningar kokosmjölk och  lägger i alla morotsbitar och låter hela rasket koka upp. Sedan kryddar jag på med salt och eventuellt chili om jag vill ha den ännu starkare.  Jag brukar låta hela rasket stå och puttra lite försiktigt i en halvtimme eller lite mer och under tiden smakar jag av och fyller på med kryddor om det behövs.  En snabb och enkel gryta. Det här räcker till 4 eller 5 portioner åt mig så då har jag dosor i frysen att plocka fram för lata dagar.

När jag höll på vid diskbänken en dag så fick jag lite sällskap utanför fönstret. På den avsomnade hyacinten som stått kvar ute satt det en vacker fjäril och jag tog ett kort på den genom persiennerna för jag ville inte öppna dörren och skrämma bort den. Jag hoppas att den överlevde minusgraderna som kom dagen efter. Om ni tittar riktigt noga så kan ni nog se den i nederkanten av de gröna bladen. Så vacker. Ger hopp om att det kommer en vår och en sommar precis som vanligt.

DSCN0734

Som sagt dagen efter var det kallt som själva vojvoj och det låg snö på altanen. Det var den andra april. Inte mycket alls men tillräckligt mycket för att jag skulle börja fundera på om fjärilen klarar sådana svängningar i vädret.

DSCN0810

Man har mycket tid att fundera i dessa tider och det enda vi kan göra är att vara försiktiga, hålla avståndet och tvätta händerna oavsett vilken ålder vi har. Vi måste värna både om oss själv och varandra. Man får försöka hjälpas åt så mycket det bara går för det här kommer ju att ta slut en dag och det gäller bara att få med sig så många som möjligt dit. Omtanke och medmänsklighet är goda ledord att följa. Inte glömma någon utan smsa eller ring och visa att just den personen finns i dina tankar. Man kan också köpa en liten blomma, choklad, en tidning eller något annat en person som inte kan gå ut skulle uppskatta. Ställ det utanför dörren och ring in och säg till att det ska hämtas. Stå på ett rejält avstånd och vinka när uppmuntringspresenten hämtas in. Enkelt och känns i hjärtat.  Själv har jag blivit presentad med hemgjord semla vid två tillfällen. Den har då stått på min förstukvist medan den som ställt den där ringt på och sedan gått iväg.  Tack snälla A och B för omtanken. För övrigt är dessa semlor så himla mycket godare än köpesemlor. Mums mums.

Till sist en liten självbetraktelse. Jag trodde att när man nu inte kunde fara ikring på samma sätt som tidigare och träffa folk och delta i olika samkväm som är så skojsigt så skulle det ju bli en väldig massa tid över. Tid som då borde ägnas åt att dammsuga och damma. Blev det så? Näääää, här traskar man omkring och bara noterar att fasen så dammigt det är nu när solen ligger på. Dammsuger och dammar jag då tror ni? Svaret är nej. Jag vippar på persiennerna istället så slipper man se eländet. Ja jisses så man är.

Var rädda om er och varandra. Tänk på att vardagslycka kan för en del vara ett telefonsamtal från just dig.

Hoppas ni har en fin måndag…………med eller utan tröstsmaskens

 

6 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Carol
  Apr 07, 2020 @ 10:34:42

  Heja dej Bibbi! Massor av mat och uppmuntran är bra på alla vis! Och i dessa tider behöver vi ffa det senaste! Men det slinker ner en hel del av det förra också😬
  Solen skiner över oss idag. Värmen försvann men det är vackert! Och ljuset är såå välkommet. Vi kommer klara även denna vinter! Och håller vi avstånd och tvättar oss noga så hjälper vi många att slippa bli sjuka. Även om man längtar aldrig så mycket att få kram sin lilla mamma..😢💕

  Svara

  • bibbishantverk
   Apr 07, 2020 @ 10:58:08

   Det är nog det jag saknar mest, att inte få krama dottern och barnbarnet och mina vänner. Här regnar det idag och det är riktigt dystert ute. Men inne i det Karlssonska residenset är det varmt och gott.

   Svara

 2. Kina Hellquist
  Apr 13, 2020 @ 13:37:36

  En fin läsning, som ger hopp! Inbillar mig att det kan komma något gott ut av hela den här c-tiden! Tycker det är helt fantastiskt att läsa om alla människor och deras påhittighet för att hjälpa och uppmuntra andra. Det gör mig glad i hjärtat! Har skrivit av ditt recept också, så det ska jag prova. För visst är det lite tråkigt ibland att laga mat bara till sig själv, och då är det bra att ha något i frysen. Hoppas din påsk varit riktigt bra trots det rådande läget. Saknar också mest av allt kramarna på barn/barnbarn.

  Svara

  • bibbishantverk
   Maj 04, 2020 @ 11:57:48

   Ja du jag saknar också att kramas. Förhoppningsvis blåser det här över och då kan vi börja på att kramas igen och oj vilka kramkalas det blir för vi har ju mycket att ta igen då.
   Kram på dig.

   Svara

 3. Eva
  Maj 04, 2020 @ 11:45:12

  Jag känner igen mycket av det du skriver. Först tänkte jag också att hej och hå , nu ska vi rensa och städa. Men efter hand har orken bara försvunnit. Men vi lagar god mat, är mycket ute i trädgården . Ja de dagar det inte är svinkallt eller blåser orkan. Kör en runda dåochdå. Nä vi får hoppas att det här eländet klingar av. Vi får väl dras med detta virus, men det har vi gjort med alla andra virus också.
  Idag ska jag plantera ut mina sådda petuniaplantor i större krukor. Tomatplantorna är redo att hamna i växthuset, men de får vänta lite till. Litar inte riktigt på temperaturen om nätterna. Ändå gläds jag åt att när det gäller växterna är allt precis som det brukar vara.
  Ha en skön måndag. Kram Eva

  Svara

  • bibbishantverk
   Maj 04, 2020 @ 12:02:12

   Härligt att höra ifrån dig. Jag försöker ideligen kommentera på din blogg men lyckas ju aldrig och jag förstår inte varför. Jag tycker ju så mycket om din blogg med fina bilder och livet som levs hos er. Dessutom har ni ju världens raraste vovve som jag gärna vill följa.

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Evas pysselsida

En blogg om hantverk, välgörenhet och livet dag för dag

Hantverkarglädje

En blogg om hantverk, välgörenhet och livet dag för dag

Soanspysselblogg

En blogg om hantverk, välgörenhet och livet dag för dag

%d bloggare gillar detta: