Man ska inte kasta yxan i sjön

det är ju ett bekant ordspråk och jag lät bli det och istället så packade jag ner några bra yxor i lasset som skulle med till Järna.

Dagen då min kompis A och jag skulle åka och leverera den viktiga lasten var det knökfullt i min hall. Jag hade fiffilurat mycket på hur det skulle packas för att få plats i bilen och enligt mina beräkningar så skulle det bli proppfullt både i baksätet och i skuffen. Det blev det. Det fanns nästan inte en ledig centimeter så för en gångs skull så hade jag tänkt helt rätt. Heja mig!

Med i lasten var det stearin och dextro energy från min vän T och titta här vad jag fick per post från S i Kristinehamn.

12 paket Paracetamol som syns packade överst i sjukvårdskassen i hallen. En hel låda stearin som gick med i samma sändning och så en bunt bra packningspåsar varav en direkt gick åt till att förpacka medicinerna. Den underbara härliga kattkassen som ni ser på bilden fick stanna hemma hos mig. För den är min, bara min. Tjohoooooo! Tack för ditt omtankepaket S.

Väl framme hos Caps & Candles for Ukraine så fick vi hjälp av många volontärer att packa ur bilen och när det var klart passade jag på att ta en bild på lite av delar av lasset och grundaren av den här fantastiska ideella föreningen, Örjan Lundström. Jag visar ju i inte ansikten här i min blogg men den här gången är det ok att göra det för Örjan syns i tidningar och på fb och det var ok att lägga ut bilden här i bloggen.

Min kompis A och jag fick en visningstur i lokalen som C & C fått till förfogande och det var intressant. På ett ställe stod tre ukrainska kvinnor i varierande ålder och plockade ihop servicepåsar innehållande bl a några batterier, tandkräm, eldstartare, energibars, våtservetter och en del andra bra-att-ha-saker. Dessa påsar är väldigt omtyckta av frontsoldaterna och det förstår jag. Tänk att få en liten påse omtanke när man som den unga mannen M som vi fick se på en liten film, varit i samma skyttegrav i nästan två år utan permission. Han var 24 år. Undrar vad sådant gör med en människa.

I en annan del av lokalen stod en kvinna och klippte långa remsor av kamouflagetyg som sedan knöts på nät och som blev till utmärkta kamouflagenät. Det var brist på nät men jag såg nyss att de fått in stora bra färdiga kamouflagenät till C & C. De behövs.

Vanliga nät behövs också för de spänns upp och fångar drönare som annars skulle döda alla i en skyttegrav. Jag har fått lära mig så mycket nytt som inte ens var påtänkt på den tiden jag själv gjorde militär utbildning men det är ju också länge sedan. Det hinner hända mycket på 50 år.

De tre ukrainska kvinnorna som var volontärer hos C & C jobbade i hemtjänst och på Coop och tränade på svenska genom att umgås och prata med svenskar. De talade kanonbra svenska faktiskt. Den äldre kvinnan som dock var väldigt mycket yngre än mig berättade att hon hade sin man vid fronten och de hade ju inte kunnat träffas på väldigt länge. Hon var ju givetvis mycket orolig men kämpade på och var glad att hon kunde hjälpa frontsoldaterna genom att volontärarbeta.

Det var många volontärer på plats och de flesta var pensionärer som var där både när det var öppet på onsdagar och på lördagarna. För dem, precis som för mig, så ger välgörenhetsarbete när det är ärligt och fungerande, mening åt livet och tillvaron. Det fanns även yngre, både svenska och invandrare någonstans mellan 25-35 år som ville vara med och göra skillnad.

För det är vad vi kan göra. Skillnad. Tillsammans. Varje tändsticksask, varje tandkrämstub, varje par sockor, varje påse med eldstartare, varje yxa, varje paket bindor……..ja allt i det lilla gör skillnad i det stora och blir stort i det lilla.

Längs väggarna stod rollatorer, kryckor, inkontinensskydd, gummistövlar, kängor, verktyg, nät, kedjor till motorsågar och tusen andra saker som väntade på att packas och skickas med den stora transporten som snart ska iväg. Människor är otroligt givmilda och även kyrkor och äldreboenden skänker saker till C & C.

Det går transporter i stort sett varje vecka och ibland kommer de från Ukraina och hämtar men hur ofta har att göra med när de får utresetillstånd för att åka iväg och hämta. Män får ju inte lämna landet hur som helst. Men transporterna från Järna och till Ukraina sker ofta.

Det bästa med alla sändningar är att varje kolli får en QR-kod som scannas av mottagaren så C&C vet att allt kommit fram och hamnat där det ska. Det känns tryggt.

Ja så här kan det se ut när man bränner ett helt års välgörenhetspengar på ett bräde. Men vet ni, det är det värt. Jag bor billigt, har ingen bil, är inte intresserad av kläder och mode utan köper ofta secondhand, röker inte längre och alkoholen lyser med sin frånvaro så jag kan utan att hamna på ruinens brant ta ut svängarna ibland för när jag slår vantarna i bordet så får jag ingenting med mig. Men nu är det dags att återgå till det lilla i vardagen igen och bidra smått smått men även det behövligt. Dags att börja sticka till de små igen för det kommer att behövas framledes. När jag stod på marknader så stickade man ju till vintermånaderna under sommaren för att ha ett litet lager då det var dags att stå på julmarknader. Så nu plockar jag fram stickorna och förbereder för kyligare dagar.

Nu vill jag väga upp det här inlägget genom att ge er lite blomster. Den här ljuvliga lilla omtankebuketten hamnade på mitt köksbord. Jag fick den av en granne som stannat sin bil för att gå ut och plocka blommor till mig för hon visste att det snart var årsdag för mig. En sorglig sådan. Men somliga dagar lyses upp och blir fina av omtanke från medmänniskor. Visst blir man varm i hjärtat när man ser dessa vackra vårblommor. Tack snällaste A.

Jag tycker att vi fortsätter att visa omtanke om varandra. Både nära och fjärran. För vår egen skull och för andras och ibland är det vi själva som behöver omtanken och då påminns vi om hur viktig den är. Så vi fortsätter oförtrutet. Tillsammans kan vi göra skillnad. Var och en på sitt sätt och med det vi har. Inget är för litet utan varje litet strå vi kan dra till stacken är viktigt och värdefullt. Precis som du själv är……viktig och värdefull för någon eller för många. Så fortsätt framåt.

Jag hoppas ni har en fin söndag……………..med eller utan yxor

3 kommentarer (+lägga till din?)

  1. Essa (S)
    Maj 05, 2024 @ 22:27:48

    Bästaste Bibbi ❤

    Svara

  2. Carol
    Maj 06, 2024 @ 11:28:33

    Åh så spännande att få följa till C & C i Järna! Tack för all info och inspiration för att göra ”det lilla man kan”❣️
    Fantastiskt att det hår sändningar så ofta och att allt går så tryggt och ordnat till. Ja det sjunger i hjärtat när man ser att man verkligen KAN göra något för andra! Där krig eller klimat förstör kan vi göra gott genom våra gåvor eller händers flit. Hurra! Stort tack för detta inlägg Bibbi och all heder till C & C för deras idoga arbete🙌💞

    Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Evas pysselsida

En blogg om hantverk, välgörenhet och livet dag för dag

Hantverkarglädje

En blogg om hantverk, välgörenhet och livet dag för dag

Soanspysselblogg

En blogg om hantverk, välgörenhet och livet dag för dag