Ingen bergsbestigning denna jul

Vi bor ju i ett radhus med två våningar. Det är i och för sig inga problem för jag springer som en bergsget upp och ner.  Vi har köket och ett sovrum nerpå och vardagsrummet och två sovrum uppepå. Idiotiskt att ha vardagsrummet en trappa upp egentligen.  När vi firar jul så brukar vi äta nere i köket och sedan gå upp i vardagsrummet och se Kalle och Co och dela ut julklapparna. Sedan är det dags att gå ner och dricka kaffe.  Däremellan har Lilla tanten varit ner och tittat på fåglarna (rökt) åtminstone en gång.

I år har mannen inte varit riktigt kurant så han har segat sig upp för trappan och flåsat som en blåsbälg. Lilla tanten är ju som sagt 88 år och tror att hon är ungefär 27.  Hon har under de två sista åren dragit på ändan ett par gånger hemma och gjort sig illa och hon är jädrans vinglig i trappor. Trots detta drar hon sig inte för att klättra upp på pallar och stolar och trappstegar för att torka köksluckorna. Man blir för farao vansinnig när hon berättar om sånt i efterhand. Lilla tanten är verkligen en liten tant. Hon är nog nätt upp 150 cm.

Så vad gör man när man har en som man måste dra upp med block och talja och en som man får slänga över axeln och kånka upp och ner. För givetvis menar de båda att det är iiiiiingaaaa som helst problem med trappan. Julafton…….och jag vill inte sitta med hjärtat i halsgropen. Så jag bromsade effektivt varje försök till bergsbestigning genom att göra så här

DSC00635Jag drog en skarvsladd uppifrån och kopplade i en liten bordsgran. Sedan ställde jag tomtar på trappstegen över och bredde ut en lång julduk från julgranen och ner till sista trappsteget. Sedan var det bara att placera ut julklapparna på trappstegen. Det blev lite annorlunda men det funkade perfekt. Ingen av mina bergsklättrare kom ens på tanken att försöka klänga sig upp. Och varför skulle dom det är allting fanns nerpå.   Barnbarnet tyckte att det var kul att springa och hämta paketen i trappan och dela ut och jag slapp vara orolig. Lilla tanten slapp hänga i krokig arm i trappan och mannen kunde gladeligen slappna av i vetskapen om att han slapp trappan. Dottern tyckte att det var kanoners.

Så det blev bra för alla. Tjolahopp tjolahej en alla tiders problemlösning.

9 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Carol
  Dec 25, 2013 @ 16:54:05

  Du är ju för klurig du! Skönt att slippa onödigt fläng och oro.
  (Men hur gick det med Kalle o Co? 😉 )

  Svara

  • bibbishantverk
   Dec 25, 2013 @ 17:09:17

   Vi har en tv nere i lilla sovrummet så där satt vi. Mannen i sin stol, Lilla tanten i en fåtölj som släpats in, dotter och barnbarnet i sängen och jag på golvet nedanför. Gick kanonbra ju *S*. Det gör inget att det blir lite trångt.

   Svara

 2. Anne-Lie
  Dec 25, 2013 @ 19:00:25

  Så fiffigt, så mysigt en superbra idé. Hur kunde du kläcka den 🙂
  God fortsättning på julen!

  Svara

 3. Carro
  Dec 26, 2013 @ 03:27:36

  fiffigt! Trodde först det var du som var lilla tanten men kom på vem det var!
  så mycket klappar! Härligt!

  Du ska inte joina mig i att bestiga Takao-san nästa år och titta på diamond fuji? 😉
  Eller varför inte ta fuji på en gång? 😉

  Svara

 4. Melody&M.E
  Dec 26, 2013 @ 12:14:54

  Kan inte annat än le… underbar lösning.
  Själv är jag hela 155 och någon liten tant har jag aldrig tänkt bli eller…. händer sådant mot ens vilja?
  Här har vi bara kök (som på 1800-talet var en ladugård) och vardagsrum (som förr var själva bostadshuset) på bottenvåningen och mitt problem är alltid att få ut gästerna från köket! Visst är det riktigt stort, men jag tycker det är ganska skönt att inte ha 15 personer runt mig när jag lagar mat!
  Hoppas du får en riktigt skön annandag!
  Kram M.E

  Svara

  • bibbishantverk
   Dec 26, 2013 @ 12:28:27

   Ha ha ha du är precis som jag och Lilla tanten en kortis. Att bli en liten tant är inget som är obligatoriskt utan snarare något som drabbar bara somliga *S*.
   Så sträck på dig och kämpa vidare.

   Svara

 5. bibbipson
  Dec 27, 2013 @ 03:50:28

  Haha, ja det var ju en himla bra lösning! 🙂

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Evas pysselsida

En blogg om hantverk, välgörenhet och livet dag för dag

Hantverkarglädje

En blogg om hantverk, välgörenhet och livet dag för dag

Soanspysselblogg

En blogg om hantverk, välgörenhet och livet dag för dag

%d bloggare gillar detta: