Jorå’ de’ blev jul här å’

När julaftonsmorgonen inträdde då jädrars var jag taggad. I sista minuten egentligen men det spelar ingen roll bara saker och ting blir gjorda. I vår familj så är det jag, mannen, dotter, barnbarnet och Lilla tanten som firar jul tillsammans. Det känns lite lagom och blir inte alltför stökigt vare sig för mannen som inte är helt kurant eller för Lilla tanten som snart fyller 89 år.  Vi äter tillsammans och sedan tittar vi på Kalle Ankas Jul. Det är egentligen märkligt att man inte tröttnar på det för jag har sett det i 54 år men gråter lika förbaskat när fåglarna och mössen fixar till Askungens klänning. Det är vant och tryggt och så ska julen vara.

På förmiddagen tog jag och dukade bordet så det bara var att hiva fram alla korvar, köttbullar, Jansson, ägghalvor och skinka. Dottern hade gjort en kålrotslåda åt mig som jag fick i julklapp. Jag hade önskat mig det faktiskt. Det är bara jag som äter kålrotslåda så jag gottade mig å det vådligaste må ni tro. Likadant med rödkålen……bara jag som gillar det. Så min julaftonsmat var rödkål, kålrotslåda och kycklingköttbullar. Mums. De andra äter traditionell julmat.

DSC00631I år hade mannen lyckats få ihop spad så det räckte till dopp i grytan. Det är något som inte funnits på julbordet på många herrans år. Men Lilla tanten och mannen startade sin julaftonsmiddag med sill och potatis och dopp i grytan. Huvvaligen. Men dom var glada och nöjda och det var ju huvudsaken. Något jag älskar men som jag alltid glömmer är att göra i ordning risgrynsgröt på julaftonsmorgon. Det är så gott med kanel och socker. Det är dock bara jag som tycker det så det är väl därför jag glömmer det. Men å andra sidan kan man ju klämma i sig tomtegröt när som helst på året egentligen.

Proppmätta stönade vi oss iväg in mot tvn och Kalle Anka. Tur man hade resår i brallorna.

3 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Anne-Lie
  Dec 25, 2013 @ 14:34:06

  Så härligt det låter. Mitt julbord var också proppfullt med olika rätter, så kom det en eller två, förresten kommentarer från sönerna, men var är ägghalvorna….det hade vi inga. Risgrynsgröten bukar jag sätta på så den småkokar under Kalle Anka. Nu har jag gjort ”Ris a la malta” av det som blev över och tar med till min mamma i eftermiddag när vi ska dit på julkaffe. Det gör vi alltid på juldagen, dricker julkaffe hos mormor.
  Önskar dig en god fortsättning på julen.

  Svara

 2. Carro
  Dec 26, 2013 @ 03:25:09

  dopp i grytan? är inte det spad från skinkan? Äter du det? o_O
  du slutar i så fall aldrig att förvåna mig din tokstolla!
  Själv gjorde jag iordning min gröt kvällen innan så det bara var att värma den på morgonen! 🙂

  Låter i alla fall som att du hade en God Jul! Härligt!

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Evas pysselsida

En blogg om hantverk, välgörenhet och livet dag för dag

Hantverkarglädje

En blogg om hantverk, välgörenhet och livet dag för dag

Soanspysselblogg

En blogg om hantverk, välgörenhet och livet dag för dag

%d bloggare gillar detta: