Tillverkning av lindor och börjor

Jag har lite då och då fått ett och annat lakan av min kompis G. Tanken med dessa lakan är att jag ska märka upp ena kortsidan med 8 cm mellanrum och sedan göra ett litet klipp vid varje markering och sedan riva dessa lakan så det blir långa remsor. Dessa remsor grovstädar jag från trådar och rullar ihop till rullar. En rulle för varje lakan. Sedan ska dessa rullar tillbaka till min kompis G som finstädar dem och rullar dem till lindor som fästs med en liten bit återförslutningsbar tejp. Här är lakansindustrin i full gång.

Hmmm……det blir ett väldans mysko ljus under markisen men ni ser säkert vad som sker. Remsorna ligger rivna i högar för sig och det sista av lakanet ligger till höger och ska rivas. Skräphögen ligger på golvet. Det är ju toppen när man kan göra av med gamla slitna lakan på det här viset. Mjuka sköna fina lindor som kommer att skickas till en sjukstuga i Gambia via affc. Förr kunde jag även göra tygblöjor och då tog man ut 70 x 70 stora bitar som man sicksackade och vips var de klara. Numera när symaskinen står och skäms i skrubben inne under trappan och jag går och skäms utanför skrubben så blir det inget sytt utan det blir enbart lindor. Vilket även det är kanoners. Jag har även skickat lindor till Slättmissionen och deras biståndsarbete i flera länder.

Det blev fyra stora rullar med lakanslindor som min vän ska få sedan så hon har lite jobb när det är dåligt väder och hon inte vill gå ut på någon av sina riktigt långa promenader. Har ni gamla lakan över och har en symaskin som gärna samarbetar med er så kan ni fixa och trixa ihop några tygblöjor på ett tjillevipp och sedan är det bara att skicka dem till hjälpverksamhet. Det är mycket uppskattat ska ni veta.

Jag fick ju en väldig massa bomullsgarn av en kvinna i Västerås. Det blev ju en filt av det mesta. Den filten finns visad i ett tidigare inlägg. Resterna från den har jag virkat ”börjor” av. Ni vet, en början på något/flera börjor. Något måste det ju heta. Här ser ni vad jag menar med att jag virkat en massa börjor.

Sedan får man fylla på med andra bomullsgarner som jag har liggande i en korg så det kommer att bli lite olika färger på de större partierna kommer ni att få se när alla börjor är hela tvättlappar. Ni ser de två pyttesmå börjorna längst ner till höger. Dessa talar om att nu är det banne mig tvärslut på det fådda bomullsgarnet. Men jag gillar när varenda trådände går åt men fy far ända in i baljan så många trådar det blir att fästa. Voj voj voj.

I förmiddags ringde min vän och kamrat A på dörren. Han var inne i stan en vända för att handla och då lämnade han en liter jordgubbar till mig med orden -de här kan du behöva nu när det ska bli så varmt idag. Är inte det gulligt och snällt. Omtänksamt. Jag har ju lite svårt med värmen så han visste att jag skulle hålla mig inomhus som en mullvad under dagen och inte titta ut förrän det börjat svalna av till sen kväll. Han har så rätt min kompis, nog är det härligt i värmen med kylskåpskalla jordgubbar. Då känns livet njutbart för en stund. Tills man börjar svettas igen.

Ja egentligen är detta inlägg tre olika vardagslyckor. Lyckan av att ha möjlighet att tillverka saker som behövs och skänka dessa med varma öppna händer och så lyckan av att få ta emot omtanke. Det är rejäla vardagslyckor ska jag säga och jag är tacksam för dem alla.

Jag hoppas era dagar är fyllda av glädje, ro och en och annan vardagslycka. Som ni vet så behöver inte vardagslyckorna vara stora och påkostade utan det är ju tanken som räknas. Omtanken.

Jag hoppas ni har en riktigt fin tisdag……med eller utan börjor.

7 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Carol
  Jul 13, 2022 @ 00:42:52

  Vilken massa börjor du har där på lut! De blir verkligen läckra med all den färgen ihop! Och vilken löpande band-teknik du skapat där på altanen. Kanoners!
  Tänker på den gamla läsarsången: ”När vi alla hjälpas åt, när vi alla hjälpas åt. Verket framgår får, lätt blir bördan vår, när vi alla hjälpas åt”. Precis så. Att vi får göra en bit av alltet, göra en del och ge vidare till den som avslutar eller får ge den uppmuntran som en vän behöver när hon förgås i värmen. Alla, på sitt sätt. Det är vackert❤️

  Svara

  • Bibbis blandning
   Jul 15, 2022 @ 09:33:06

   Ja tänk så mycket bra man kan göra med gamla lakan. Jag får spader när jag hör folk som säger att dom tröttnat på t ex påslakan och köpt nya och slängt de gamla. Men vi är alla olika och har olika tänk. De flesta vet ju inte heller att man kan återvinna gamla lakan som blir till guld för andra.

   Svara

 2. Eva
  Jul 14, 2022 @ 20:22:42

  Dina lyckor är verkligen beundransvärda. Du är så omtänksam. Så du är verkligen unnad lite omtänksamhet tillbaka. Jordgubbar är riktigt mumsmums !!
  Kram till dig //Eva

  Svara

 3. Lisbeth
  Jul 15, 2022 @ 11:13:21

  Härligt att ha en så omtänksam vän som kom med jordgubbar till dig!
  Ja, omtanke är viktigt och en liten gest betyder så mycket🍓
  Och vilka härliga färger på tvättlapparna!
  Jag önskar dig en trevlig helg🌻

  Svara

 4. Mirre - Sweetwords
  Jul 20, 2022 @ 22:16:13

  Vad roligt att du skriver just börjor för det är pedagogiskt tänk i det. I vårt jobb (jobbar på förskola) tänker vi en hel del på att barnen tillsammans skapar börjor

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Evas pysselsida

En blogg om hantverk, välgörenhet och livet dag för dag

Hantverkarglädje

En blogg om hantverk, välgörenhet och livet dag för dag

Soanspysselblogg

En blogg om hantverk, välgörenhet och livet dag för dag

%d bloggare gillar detta: