Olika slags vardagslyckor

Ni som hängt med här ett tag vet ju att jag har väldigt svårt att klara av värmen och när det varit mellan 30-31 grader varmt under en tid så är jag som en urvriden trasa. Det badas kallbad femtioelva gånger om dagen, byts klänningar som legat i kylskåpet i en plastpåse genomdränkta i kallvatten, blöta handdukar, blöta lakan, sprayflaska med kallvatten, isbitar och dessutom dricks det som en bättre stor kamel.

När inte alla dessa insatser får en att fungera så känner jag vissa stunder att det är nog. Jag vill inte. Jag orkar inte. Jag kan inte och jösses så synd det är om just mig. Det är då man kanske gråter en liten skvätt av ren hopplöshet bara för att det känns så jä*la besvärligt men sen är det dags att ta tag i det hela för att inte sänka sig själv.

Då påminner jag mig själv om hur bra jag har det i alla fall. Jag har rent vatten som jag kan dricka hinkvis om jag behöver och jag kan både duscha och bada och på så sätt göra kroppen svalare. Jag har möjlighet att söka skugga och jag kan vila precis hur mycket jag vill och behöver eftersom jag är pensionist. Jag ska alltså inte klaga utan kan fortsätta ligga i badet som är så jädra kallt så tänderna klapprar när jag ska i. Sällskap har jag ju också av ”sölpen” i badkaret så vad har jag egentligen att gnälla på. Vardagslycka är alltså under heta dagar kallt vatten. Härligt!

När det är hett som i Gehenna så är det ju väldans svårt att handarbeta. Dels har man varken lust eller ork men om man nu som av en händelse skulle drabbas av handarbetslust så går det inte i alla fall för man blir så varm i händerna så garnet löper inte frivilligt mellan hand och nål/stickor. Då är det kalas att man när det är en sval dag tar cykeln ner till Röda Korset som har 50% på allt i butiken och köper en hel flock små sockor. Jag brukar ju skicka till Slättmissionen men dessa små sockor och vantparet ska få gå till Barnens Hopp i Ukraina. De hjälper ju också familjer i byarna runt om och det finns säkert många små som behöver varma sockor till vintern. När man plockar med de små sockorna så känner man hur mycket värme och omsorg det är instickat i dem. Sockor och vantar är stickade av garner som RK har fått in som gåvor. Vardagslycka är att kunna ge värme.

Min vän B som gick bort tidigare i år arbetade ju ideellt för RK i många herrans år och stickade och virkade och broderade saker till försäljning i butiken. Nu har ju den här lilla butiken varit stängd i nästan ett år för det är svårt att få volontärer, särskilt nu under coronapandemin. Därför ska butiken stängas och allt flyttar väl över till den större butiken som ligger lite mer ocentralt. Det blir nog svårare och svårare att som t ex Röda Korset få människor att jobba gratis på sin fritid. När den här generationens damer som jobbar där nu och har gjort i många år har slutat jobba där så tror jag det kommer att se väldigt annorlunda ut för dagens människor har i mångt och mycket bara tid för sig själva och sitt. Jag hoppas dock att jag har fel men det känns lite så för det är mycket sällan eller egentligen nästan aldrig som man ser någon ung människa bakom disken. Det kan man dock se hos Pingstkyrkans loppis men där är ju hela familjer involverade i det kyrkliga så det blir nog annorlunda. En del andra aktörer på loppismarknaden tar ju in människor som gör samhällstjänst men det kan man ju inte räkna som volontärarbete utan mer som ”härtill är jag nödd och tvungen för att slippa sitta av mitt straff”. Men det kan nog vara bra för en och annan småförbrytare att få se på världen och människorna från det hållet. Att arbeta med människor för människor.

Nåja, det är som det är med det men nu till ringar på vattnet och en stor vardagslycka. När jag var inne och köpte sockorna och en massa tyger som jag redan skickat till I B för att användas till gosedjur och husmorspåsar så träffade jag en glad och intresserad kvinna som jobbade som volontär. Jag berättade för henne vad jag skulle göra med de olika partierna jag köpt. Sockorna skulle åt ett håll i världen och tygerna åt ett annat. Jag hittade även en hel massa trådrullar som jag köpte och lade med till husmorspåsepaketet. Som sagt, hon var intresserad av vad jag hade att berätta och rätt som det är så frågor hon om jag vill ta emot tyger som hon har hemma och skicka iväg till I B för att sy gosedjur av. Men så klart jag vill! Hur glad blir man på en skala 1-10? 10++++++++++++

Det är det som jag menar ger ringar på vattnet. Man talar om det som ligger en varmt om hjärtat och ibland så kan man entusiasmera någon mer att vilja vara med. Då blir man så innerligt glad när man råkar på människor som erbjuder så mycket och som vill ge med öppna varma händer och som litar på att det jag säger är sant och att allt kommer till nytta och glädje. Det mina vänner är vardagslycka.

Häromdagen kom det ett sms till mig från den här kvinnan där hon skrev att hon lämnat ner en kasse till Röda Korset med mitt namn på och som jag var välkommen att hämta när det passade mig. En kasse! Jag är så nyfiken så jag smäller av och jag ska visa upp vad vi fått så fort jag hämtat kassen. Det ska bli så spännande. Tänk vilka människor jag har turen att träffa på mellan varven. Människor som ger hopp och glädje. Åh så tacksam jag är för dessa möten.

Ett par små små filtar till Sofia att använda vid kistläggning av de små små har jag lyckats kanta trots värmen. Vardagslyckan i det är jag kan stötta Sofia i hennes svåra arbete. Hon gör gott.

Nu skall förhoppningsvis vädret återgå till att vara en normal svensk sommar och det är jag väldans tacksam för. Då blir det lite mer liv och lust för min del. Jag andas lättare och får lust att ta mig mer än tio meter från badkaret och de blöta klänningarna. Det finns hopp! Tjohooooooo!

Jag hoppas ni alla har en fin sommar…………..med eller utan små gröna sköldpaddor

6 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Carol
  Jul 18, 2021 @ 11:03:09

  Kära Bibbi! Ditt blogginlägg lämnar en med ett varmt hjärta och ett stort leende på läpparna som vanligt! Tänk att få vara med och göra skillnad på jorden på så många olika sätt!🤗 Att få köpa alla de där underbara sockorna var ju ett mirakel! Och sedan få träffa volontären som var där JUST DEN dagen som blev så intresserad att hon delade med sig av sitt tyglager❤️Det är så vackert och hoppingivande🙏
  Filtarna är ljuvliga och man fäller nästa en tår av hur vackert och gosigt det blir för de små som inte klarat sig och för deras föräldrar som får känna värmen från goda händer mitt i sin sorg❤️🤲
  Ja nu vänder det! Nu blir det snudd på svalt ute😮 Liv och lust återvänder och vi kan fortsätta vårt jobb för en mer kärleksfull värld!
  Bless you, Bibbi och alla dina hjärtefulla projekt💕

  Svara

  • Bibbis blandning
   Jul 18, 2021 @ 11:12:54

   Carol Carol i morse var det 19 grader på baksidan hos mig. Det var så skönt och jag kände att livet blev genast lite enklare. Nu är det varmare men en värme som jag klarar av. I alla fall hyfsat.
   Nu kan jag sticka och virka igen.
   Ja kan du tänka dig att jag får en massa tyger bara sådär. Det ska bli så spännande att hämta kassen. Jag ska lägga ut på bloggen och redovisa vart det tar vägen och visa bild på.
   Heja dig Carol som har uttrat så himla bra i veckan!

   Svara

 2. Essa
  Jul 18, 2021 @ 21:43:14

  Vi är ju lyckligt lottade att vattenförsörjningen allt som oftast fungerar som det ska. Å ‘sölpen’ verkar ju vara ett trevligt sällskap.

  Men gode tid så många fina sockor som du fick tag på. Så fint att RK förvandlar garngåvor till små sockor.

  Man blir ju onekligen nyfiken på kassen som du har att hämta ut. Jag ser fram emot fortsättningen!

  Allt gott bästa Bibbi!

  Svara

  • Bibbis blandning
   Jul 19, 2021 @ 16:42:39

   Ja det ska bli kul att hämta ut kassen. Kanske kan jag komma iväg i morgon och sedan ska jag ta kort och visa upp.
   Röda Korsets sygrupp tillverkar så mycket fint och värmande som finns att köpa och det är ju toppen för mig som inte är så vidare värst bra på att sticka sockor.
   Ha det så bra som du bara kan min vän.

   Svara

 3. Eva
  Jul 19, 2021 @ 11:26:22

  Hej Bibbi !! Vilken underbar och generös person du är. Sååå imponerad. Jag jobbade för många år sedan på RK i vår stad, satt och sydde olika saker som kunde säljas, virkade och stickade. Jag fick en gång en ide´ i en liknande butik i London. Så jag packade ihop saker precis som de hade där. Tyvärr gick det inte hem . Inget nytt, nejnej. Fast ibland måste man tänka nytt, tycker jag.
  Nu blir det mest till barn och barnbarn jag gör saker. Vi har ju fått ett litet barnbarnsbarn och då åkte stickorna fram och en himla arbetslust. Små mössor, små koftor. . . . det är roligt det. Så smart av dig att köpa in sockor och sen skicka till de organisationer du vill hjälpa. Och väldigt omtänksamt.
  Och så värmen, eller rättare sagt hettan. Inget roligt väder för oss, och många. Vi har inget badkar att krypa ner i. Inte ens en sjö i närheten .Om vi hade åkt till stugan var det 28 gr i vattnet där. Inte lockande. Men vi har en sval skön källarvåning i vårt gamla hus här hemma. Där har vi sovit och tillbringat timmar förr om åren vid värmebölja. Det har varit/är vår vardagslycka minsann. Nu har guskelov hettan vänt till. Lagom sommarväder råder igen. Tänker varje dag på yngste sonen som rapporterar från olika platser i USA. 38 gr !!!!! utanför San Francisco förra veckan. Puuhhhh !! Hur orkade han !!!
  Hoppas nu att det även hos dig råder svala sköna sommarvindar. Och att det också flyger kärleksfulla vindar till dig för allt gott du ger till andra.
  Kramar från Eva

  Svara

  • Bibbis blandning
   Jul 19, 2021 @ 16:58:39

   Hej hopp, så härligt att höra ifrån dig igen. Ja du den här hettan är inte att leka med och jag är glad att ni har en sval källarvåning. Det är värt guld att komma undan och få sova ordentligt så jag håller med dig att det är en verklig vardagslycka.
   Du är ju så himla pysslig och gör så mycket fint till dina nära. Det räknas också vet du. Räknas jättemycket.
   Jag har normalt svenskt sommarväder här idag och tidigt i morse var det bara 19 grader på skuggsidan. Då njöt jag må du tro.
   Var rädd om dig så hörs vi snart igen.
   Kram tillbaka till dig

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Evas pysselsida

En blogg om hantverk, välgörenhet och livet dag för dag

Hantverkarglädje

En blogg om hantverk, välgörenhet och livet dag för dag

Soanspysselblogg

En blogg om hantverk, välgörenhet och livet dag för dag

%d bloggare gillar detta: