Husmorspåsar och bindor

Nere i Hålanda finns det en kvinna som hela tiden gör goda saker för utsatta människor, stora som små. Hon har bl a sytt fantastiska små gosedjur till utsatta små och nu har hon börjat tillverka Husmorspåsar.

Det är helt enkelt en sydd fyrkantig påse och den innehåller: lindor, kompresser, synålar, knappnålar, sytråd, lite snöre, knappar, säkerhetsnålar och i mån av tillgång även en liten sax och som här också två klypor. Allt läggs ner i den lilla påsen och kanten viks ner och fästs med säkerhetsnålarna.

Jag mailade till I B och fick blixtsnabbt svar på vart dessa husmorspåsar kommer att hamna: Just nu går de till flyktingfamiljer i Grekland genom Team Sweden volunteers eller Café Hope.

Har man ingenting så kan en sådan här liten påse betyda allt. Bara att kunna lägga om ett sår, sy ihop något som gått sönder eller hänga upp något på tork kan göra mycket för självkänslan. Små påsar fyllda med omtanke till en mamma som febrilt försöker hålla ihop sin familj och ha en fungerande vardag mitt i det svåra. Även barnen har ju fått del av din omtanke genom dina sydda små djur. Tack I B för att du finns och för att du gör skillnad.

Jag har fått in flera gamla lakan som jag så fort vädret tillåter skall ställa mig ute och riva i remsor 7-8 cm breda. Sedan lämnar jag dessa remsor vidare till min kompis G som ”städar” dem och rullar dem fint och sedan är tanken att jag ska skicka iväg dem så de kan ingå i framtida husmorspåsar.

Då jag fick nys om dessa påsar så samlade jag ihop det jag för stunden hade hemma och skickade iväg till Hålanda. Här är ett av paketen.

Det blev lite av varje den gången men tänk så mycket man har liggande som man inte använder. Jag har ju till och med nålar kvar efter min mamma och jag syr ju inte ens. Jooooo, jag syr ju i nya hängare i handdukarna när de gamla gett upp andan men symaskinen har jag gett upp hoppet om att någonsin kunna hantera. Då känns det bra att kunna skicka iväg en Aladdinask full med nyttiga saker. Det som var i från början var nyttigt för mig för jag blev jätteglad när jag fick asken och var glad för varenda chokladbit jag stoppade i mig. Så de’ så. Saker kan vara nyttiga på olika sätt.

Här ska ni få se en bild på en färdig husmorspåse som jag fått från I B.

Om någon känner på sig att det finns lite som liksom bara ligger till ingen nytta i skåp och lådor så är ni välkomna att höra av er till mig. Mailadressen finns till höger på startsidan. Då kan ni få adressen direkt till I B eller också till mig. Ingen kan hjälpa alla men alla kan hjälpa någon.

För evigheter sedan fick jag tjockt bomullsgarn på en kon ifrån min vän C. Nu var det dags att ta tag i det projektet och det resulterade i 12 bindor. Dessa bindor sänds via Aspeboda Foundation for Children till Gambia. När man syr ihop dem så spar man 1/3 öppen på mitten i sidan av bindan och där lägger man in klippta bitar av t ex Wettexduk. Dessa stickade bindor gör livet lite enklare för kvinnor under annars lite besvärliga dagar.

Tänk så fint och bra vi har det numera här i Sverige. Men det är ju inte alltför långt tillbaka i tiden vi hade det likadant här. Stickade eller virkade bindor som skulle tvättas. Vi har en del att vara tacksamma för. Saker som vi inte ens tänker på utan vi är bara vana vid att vi kan gå till affären och köpa det vi behöver för att göra dagarna lättare. Men vi lever i olika delar av världen och skillnaderna är stora men vi ska inte ha dåligt samvete för att vi har det så bra här för det är så vår del av världen ser ut men vi ska inte glömma bort att vara tacksamma. Dessutom har vi möjlighet att visa omtanke om andra på olika sätt. Vi har möjlighet att dela med oss av det vi har och göra livet enklare för någon annan vare sig det handlar om husmorspåsar eller stickade bindor. Tillsammans kan vi göra skillnad.

Som avslutning kommer ett litet vårtecken och en uppmaning från Ulla Billqvist.

Jag hoppas ni alla har en riktigt finfin torsdag………med eller utan violer

4 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Essa
  Apr 30, 2021 @ 16:12:24

  Bästa Bibbi. Jag uppskattar verkligen blandningen, som ju din blogg heter, i dina inlägg. Allt ifrån målande beskrivningar av dina bravader på cykel och märkliga spår i snön till inlägg som dessa där du beskriver och inspirerar till hur man kan hjälpa till. Jag ska definitivt kika i mina gömmor och återkommer via mail angående adressuppgifter.

  Än en gång tack för tipsen angående halsvärmarna i ditt förra inlägg. Jag formligen hets-stickade klart ett par sockor för jag blev så inspirerad att köra igång. Jag har nämligen fått lite garn till skänks, som jag inte vetat hur jag skulle använda och till detta passar det perfekt 🧶

  Mitt första försök blev eventuellt lite i bredaste och längsta laget. Jag är lite osäker på hur tajt/lös passform som blir bäst. Jag tror att den jag håller på med nu blir lite bättre och jag funderar på om den första kanske ska modifieras lite. Å andra sidan så uppskattar ju olika personer olika typer av plagg, så båda kanske är användbara. Jag klurar vidare.

  Nu önskar jag dig allt gott och en trevlig helg med en Valborgskram från Värmland 🌼

  Svara

  • Bibbis blandning
   Maj 01, 2021 @ 09:16:25

   Och jag uppskattar alla kommentarer för de gör att det är roligare att blogga och får upp lusten att fortsätta skriva så tack så mycket Essa.

   Halsvärmare kan ju vara i olika bredder. Jag vet att jag till någon marknad gjorde en väldigt bred som man då kunde dra upp över bakhuvudet och öronen och ha den nästan som en kapuschong. Andra har varit väldigt smala men då ett extra varv om halsen.
   Jag använder i stort sett alltid grövre stickor än garnet anger när jag stickar halsvärmare för de blir luftigare då.

   Jag tror att dina halsvärmare kommer att bli toppen. Var och en på sitt sätt och man måste ju faktiskt prova sig fram för det är ju på det sättet man lär sig.

   Jag hade skrivit ett längre svar till dig här igår men när jag gick in nu och tittade så var det puts väck. Ibland förstår jag ingenting av vad som händer här. Men med en dåres envishet så ger jag mig på det igen.

   Ha en fin dag Essa och jag skickar iväg en stor varm 1:a majkram till Värmland och dig.

   Svara

 2. Carol
  Maj 03, 2021 @ 19:48:58

  Hej där! Tänk vilken härlig överraskning hon får när hon öppnar den där chokladkartongen! Massa hjälpsaker som kan underlätta för mammor som kämpar för att hålla modet och byxor uppe utan hus och sysaker… Det är hemskt hur människor som du och jag måste leva i flyktingläger eller på bakgator bara för att styrande i hemländerna är så usla ledare! Deras dom blir sannerligen inte lätt!
  Så gott att kunna göra något❤️
  Jag samlar ihop tråd, knappar och synålar till sy-kit till kvinnorna i Gambia. På Eko-hallen har de en massa 10kr-varor, däribland synålar i storpack. Köpte tre paket som jag ska skicka till min kontakt.
  Tack underbara du för alla bindor som ska till samma ställe! Tillsammans gör vi världen liiite lättare för de som får kämpa så.. 👭👭🧵🧶

  Svara

 3. Bibbis blandning
  Maj 09, 2021 @ 11:05:13

  Ja Carol jag är så glad och tacksam över att jag funnit min plats som en länk i en väl fungerande kedja av människor som jobbar mot samma mål.
  ”en gör så gött en kan” var det ju någon som sa för många år sedan och så är det ju.

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Evas pysselsida

En blogg om hantverk, välgörenhet och livet dag för dag

Hantverkarglädje

En blogg om hantverk, välgörenhet och livet dag för dag

Soanspysselblogg

En blogg om hantverk, välgörenhet och livet dag för dag

%d bloggare gillar detta: