Restgarnstips,hojen & grabbar på glid

Min cykel är den trognaste av alla slitvargar. Den tar mig dit jag vill och behöver och den ser till att jag kan frakta hem allt jag vill ha och behöver. Ja i alla fall nästan allt. Min pappa köpte den här cykeln på 80 eller 90-talet när han inte längre på ett enkelt sätt kunde slänga benet över sin herrcykel när han skulle iväg. Så den här hojen har jag efter pappa och jag älskar den.

I förra veckan packade min urgamla tvättställning ihop. Den var trasig på tre sidor och den fjärde sidan gav upp med den påföljd att när jag lossade ihopknytningarna/tejpningarna på de lagade sidorna så for den ihop som ett jädra plockepinn på golvet. Sista åren har den ju inte gått att fälla ihop eftersom den varit lagad och då har den tagit en väldig plats. Nu står den i plockepinnskick ute i boden i lugn och ro och väntar på vidare transport till tippen. I alla fall stålrören. Jag funderar på om jag inte skulle kunna snickra ihop något så jag kunde använda mig av själva gallret och ha som tvättställning på altanen. Men jag får nog strunta i det för det lär väl bara bli så att den blir stående i boden. Jag har ju rätt så mycket idéer men sedan mannen gick bort så har jag ju ingen som kan förverkliga dem på ett bra sätt och själv är jag ju en seg gumma numera. Så nä, det blir nog tippen för hela rasket trots friska idéer.

Hur som helst så insåg jag ju att nä nu hade jag nått vägs ände med den gamla tvättställningen så jag tog hojen och skulle fräsa iväg till ÖoB och köpa en ny. Jag hade sett på nätet att det fanns där och det är ju inte långt ifrån där jag bor. Men…..jädrar vad det blåste. Jag fick gå större delen av vägen dit och det gjorde väl egentligen inte så mycket eftersom jag behövde röra på mig. Straxt innan man kommer till ÖoB så ligger en stor Röda Korset-butik och jag stannade där för att hämta andan lite. Tittade in och det var bara fyra-fem personer där inne så jag slank in. Precis till vänster om ingången så står det ju korgar med nystickade småsockor och jag brukar ju köpa sådana eftersom jag är vissen på att sticka sockor. Sedan är det bara fem steg fram till kassan och betala och på ett tjillevipp är man ute igen med sina fynd. Se bara

Sedan var det bara att svänga om hörnet och gå in på ÖoB och jag antar att blåsten gjort att människor höll sig hemma för det var knappt någon där inne heller. Jag gick bara in och hämtade torkställningen och köpte svampar och några grejer till och så var det bara att betala och trippa iväg ut.

Påsen i cykelkorgen och så gjorde jag hål i plasten så jag kunde häkta upp ställningen på styret. Jag hakade fast framänden med en bagagestropp fastsatt i cykelkorgen och bakänden med en annan bagagestropp så den satt fast i pakethållaren. Sen gick jag iväg. Upptäckte dock ganska snabbt att jag var tvungen att stanna och ta fram fickkniven och skära långa hål i plasten längs med sidan för jädrar i min lilla påse vilket vindfång den otroligt väl plastinpackade tvättställningen blev. Vi höll på att förvandlas från en liten ganska tjock tant med hoj till någon slags mysko Mary Poppins. Efter att ha gjort luftgenomströmningshål så gick det bra att släpa hem hela rasket. Bra tant reder sig själv. Japp! Så är det. Hem kom vi men jag var ganska trött i högerarmen eftersom jag fick ha den i en så märklig ställning eftersom jag är kort och ska nå över. Men nu kan jag tvätta igen och sedan fälla ihop ställningen och få gott om plats under trappan igen. Hoppas den här också håller i mer än 20 år. Kan också informera om att det tog banne mig lika lång tid att få bort plasten från ställningen som det tog att gå från affären och hem. Ca 20 minuter. Helt galet hur fast det kan sitta. Det gick åt både kniv och sax.

Några bra restgarnstips ska ni få också. När jag stickar eller virkar och det blir garnrester över så spar jag ju väldigt mycket smått i burkar som jag har står på en hylla i köket. Dessa garnrester använder jag sedan om jag gör en kudde eller en dyna eller behöver stoppning till annat. Jag har haft det tipset tidigare i bloggen men jag kör det igen

Ett annat bra tips är att göra mormorsrutor av resterna. Man tar en garnstump och virkar så långt den räcker och sedan fyller man på med nästa och nästa o s v. Jag har alltid en hel flock mormorsruteämnen i varierande storlek liggande. Allt beror på hur långt garnet räckt. Om jag får tillräckligt många som inte har de sista varven så brukar jag ”offra” ett nytt nystan på att virka runt dem. Sedan får de ligga till sig tills jag fått ihop tillräckligt med rutor för att det ska kunna bli en hel liten filt.

Ett annat jättebra restgarnstips är att göra tofsar och ha på lager. Om man har garner som man inte riktigt vet vad man ska göra av om de t ex är för tjocka eller för tunna för det mormorsruteprojekt som man håller på med då är tofsar ett kanonbra sätt att använda varenda trådände. Tofsar är ju toppen att ha om man t ex stickat mössor i mörka färger för då lyser en färgglad tofs upp och genast blir mössan roligare för ett barn. Nu har min dotter tillverkat en hel flock tofsar åt mig som jag ska använda till chokladbruna mössor och så blir det några över till ett litet lager. De tofsar ni ser på bilden skall dock jämnas till och rundas till innan de hamnar på någon mössa. Tack för hjälpen S.

Ja det här var vad jag hade att bjuda på idag. Egentligen skulle jag skriva ett inlägg om violer och också lagt till en länk till en sång om det. Men det verkar främmande när jag tittar ut och det är snö och blöta överallt. Det inlägget får låta vänta på sig. Istället så får ni ytterligare ett Jerusalema Dance Challange-klipp. Det passar faktiskt bättre vädermässigt och jag känner en stor beundran inför dessa grabbar som fixar det lätt som en plätt medan en annan knappt klarar av det hemma på köksgolvet utan att komma ur takt. Barfota. Hur dom kan vara så jädra samdansade och säkra. Dessutom utan att åka på ars*et. Helt fantastiskt hur killarna på det här härliga sättet hyllar vård och omsorgspersonalen.

Jag hoppas jag via de här dansanta herrarna kan ge er en liten vardagslycka i form av ett stort leende. Jag gillar den här dansutmaningen som blivit global för jag tycker det är fantastiskt att hela världen kan enas runt en melodi och en dans för att glädja andra. Vardagslycka är att kunna glädja andra.

Jag hoppas ni har en riktigt fin måndag……..med eller utan tofsar och grillor.

9 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Carol
  Apr 12, 2021 @ 14:38:49

  Tjolahopp Mary Poppins! Ja, det var sannerligen tur att du inte for till väders med ställning och plåthäst! Kära nån så det kunde ha gått.. Men du är smart som kan fixa och trixa så ni kom hem välbehållna allihop!
  Sockorna är ju otroligt söta😍 Tänk så de kommer värma små fossingar när kylan kryper på i ett land där det inte bara är att gå till Åhléns och köpa nytt! Vilket fint samarbete kring dessa sockor! Någon vänlig och glad själ sitter och knåpar ihop dem, du köper dem för att skicka till behövande och RK får pengar att ge till det som de brinner för❤️❤️❤️
  Och så bra att du virkar rutor av minsta lilla tåt. Virkar du in ändarna eller måste du fästa alla trettielva lösa trådar sedan?
  Åh jag älskar Jerusalema! Vi lyssnar på den i skolan när vi behöver lyfta energin. Men det är snudd på omöjligt att få till stegen😥 Om man inte höll på att vända hela tiden kanske det skulle gå… Men vi ger inte upp, eller hur?
  Håll i, håll ut och all heder till sjukvårdspersonalen👏👏🌷🌷

  Svara

  • Bibbis blandning
   Apr 12, 2021 @ 16:28:11

   *S* Jag kom på när jag skrivit och avslutat att någon Mary P hade jag nog inte sett ut som där jag svävade i skyn utan snarare som en zeppelinare. Man är ju inte någon sylfid precis.
   Jag BORDE virka in ändarna men det gör jag inte utan jag fäster dom efteråt. Alla miljoner tåtar.
   Jag försöker dansa Jerusalema så gott jag kan om inte annat så för att jag älskar låten och jag behöver ju röra mig om jag inte går ut varje dag.

   JDC är en källa till glädje för så många.
   Inte sjutton ger vi upp Carol……nä vi jazzar vidare så gott vi kan men helst utan skridskor.

   Det finns översättningar på Jerusalema på youtube så där kan du träna på att teckentolka texten till dina elever.
   Kram till dig från mig

   Svara

 2. Bea E
  Apr 12, 2021 @ 19:55:00

  Hej Bibbi,
  Du ska veta att du sprider vardagslycka när ditt nyhetsbrev dimper ner i mailboxen. Mitt leende sprider sig uppåt öronen. Gillar din humor, den är så härlig när du beskriver alla dina upplevelser när du är ute på olika ”uppdrag”. Som när du fick på tvättställningen på din cykel och också gjorde hål i plasten för att inte flyga till väders. Såg för en kort stund i mitt inre dig som Karlsson på taket när han var ute på sina flygturer. Tur du inte gick till väders.
  Men så söta sockor du fann på vägen. Mitt hjärta blir alldeles varmt av din omtanke till alla utsatta barn som behöver värme och kärlek. Älskar teamwork där många hjälps åt. Tänk att tillsammans kan vi göra världen bättre.
  Tack för ditt toppentips om restgarnerna. Alla dina burkar med färgglada garner blir också en rolig och kul inredningsdetalj. Har själv massor med restgarner. Får se om jag snart kan få igång lite mormorsrutor-virkning. Det känns lite svårt, men jag har kollat på YT och där finns bra videor som är för gammal-nybörjare som jag är.
  Likaså att göra tofsar är ju kanoners, tänk att kunna pryda dina små vintermössor med tofsarna. De kommer att bli så fina. Tofsen blir som pricken över i:et.
  Här hos mig var vintern också tillbaka igår. Kallt, blåsigt och snöblandat regn i massor. Hade tänkt att börja förså lite frön som ska ut på min balkong så småningom, men min inspiration försvann i takt med snön som landade på marken. Men snart så ska de små fröna ner i jorden.
  Vilket härligt avslut på ditt nyhetsbrev med hockey-killarna som dansar. Älskar Jerusalema Dance Challange-klipp och den taktfasta musiken och grabbarna på glid. De är helt underbara. Det är fint av dem att hylla vård- och omsorgspersonalen som har det tufft nu. Hoppas innerligt att pandemin snart börjar klinga av.
  Du får ha det så fint till vi hörs nästa gång och tack för du sprider så mycket vardagslycka omkring dig.
  Cyberkramar i massor till dig från mig.

  Svara

  • Bibbis blandning
   Apr 13, 2021 @ 10:59:19

   Tack för en härlig kommentar. Kommentarer är vardagslycka och får mig att köra på och blogga vidare.
   Ja vad vi har är ju ett skolexempel på aprilväder och allt kommer av sig. Men snart är det vår på riktigt och då du. Jag såg på en blogg en dam som hittat tussilago här nära mig. Det tycker jag ger hopp om vår och värme. Små vackra solar som lyser upp marken. Vi ska bara hålla ut lite till så är det snart vår och så småningom även pandemifritt igen. Så häng i! Håll ut!
   Ha det så bra som du bara kan och det kommer en hel flock med kramar tillbaka till dig.

   Svara

 3. Essa
  Apr 16, 2021 @ 16:58:03

  Bästa Bibbi. Vilka fina sockor du fyndade hos Röda Korset. ”Win-win” både för RK, dig och de som så småningom får använda dem.

  Å bra kämpat med att få hem tvättställningen i blåsvädret. Fast vi som följt dig ett tag vet ju att du är en hejare på att frakta saker och ting i diverse storlekar på din trotjänare 🚴‍♀️

  Restgarnsburkar! Bästa burkarna! 🧶

  Med en kram från Värmland önskar jag dig nu en fin helg 💕

  Svara

  • Bibbis blandning
   Apr 17, 2021 @ 23:37:59

   Ja du vet ju hur det kan vara…..bra tant reder sig själv. Eller är ju tvungen att göra det när jag inte kör bil. Då får det bli hojen.

   Nog blir man glad när man kan fynda små sockor. Jag är ju usel på att sticka sådana själv. Brukar du sticka sockor?

   Härligt att höra ifrån dig och jag hoppas att du har lika soliga dagar hos dig som jag har här. Det kommer väl bakslag men tills dess får vi njuta.
   Stor varm kram tillbaka till dig i Värmland.

   Svara

   • Essa
    Apr 18, 2021 @ 13:14:53

    Hej igen! Jodå, jag brukar sticka sockor. Jag deltog i en sockstickarkurs för några år sedan, då jag ville lära mig att använda strumpstickor. Sedan dess har det blivit åtskilliga par i olika storlekar.

    Även här skiner solen denna helg. Ha det gott!

 4. Maya
  Nov 06, 2022 @ 09:50:43

  Aweesome blog you have here

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Evas pysselsida

En blogg om hantverk, välgörenhet och livet dag för dag

Hantverkarglädje

En blogg om hantverk, välgörenhet och livet dag för dag

Soanspysselblogg

En blogg om hantverk, välgörenhet och livet dag för dag

%d bloggare gillar detta: