Tadaaaaa……äntligen färdig

Ni som har hängt med här ett tag vet ju att jag haft problem med lilla toan uppepå. Först läckte själva toan vatten så det rann ner i klädkammaren en trappa ner och som om det inte räckte med det så började det regna in. Man tror inte att det är sant när man kommer in på toan och möts av vattenpölar på golvet som inte kommer från varken toan eller handfatet. När man så kommer på att man faktiskt kan lyfta på hakorna och titta i taket och ser stora fuktfläckar där så känns det som om man när som helst ska få nippran.

Efter många om och men så visade det sig att det kom in vatten vid skorstenen då det regnade så det var ett par gubbar uppe och joxade i ett par omgångar men till slut fick dom ordning på eländet och det kom nya gubbar som skulle riva ut isoleringen och lägga in ny sådan uppe på krypvinden. När detta var färdigt så kom det en snickargubbe som rev taket på lilla toan och efter en tid satte upp ett nytt snyggt vitt tak. Då såg ju den gamla sunkiga lila toan för bedrövlig ut. Det ena drog med sig det andra.

Här är en bild på när jag brottades med lister som satt som berget med 10+ cm spikar BAKOM rören. Det där höll på att ta kål på mig. Det går ju lite sakta också med det mesta eftersom jag har ont i handlederna och tummarna funkar inte. Men allting går bara man får svära lite och eländas mycket. Som tur var blev inte det nya fina vita taket svett i kanterna av mina svordomar fast det måste ha varit gränsfall där.

När så listerna äntligen efter många om och men var borta så skulle ju toan målas om också. Jag tog hojen och for iväg till en färgbutik i närheten och traskade in och fick tag på en väldigt trevlig gentleman som skulle hjälpa mig att hamna rätt. Jodå, han gjorde nog så gott han kunde den gode mannen men jag slår vad om att han var bra svettig när jag gick därifrån. Jag hade med mig bilder på min toa och måtten så han fick titta på dem för att veta hur mycket färg jag skulle behöva ha.

Jag hade bestämt mig för att jag ville ha en gul toa. En riktigt gul en. Inte så där urinprovsfärg utan jädrar i mig det skulle vara gult som självaste solen. Joråsåatt! Den vänliga mannen försökte på alla möjliga artiga och fina sätt tala om för mig att om jag valde en knallgul så skulle det bli väääääligt mycket gult på det lilla utrymmet. Japp, sa jag precis så vill jag ha det. Jag nästan såg hur han led av vetskapen om att jag var totalt lost i färgkartorna och dessutom envis som en röd gris och inte det minsta mottaglig för goda råd från en som varit i branchen länge. Han hade dock gjort vad han kunnat.

Han blandade till den solgula färgen åt mig och jag körde ner hinken i cykelkorgen och fräste hem och kände mig väldans nöjd. Ända tills jag hade målat hela toan gul 1 gång. Då jädrar var det inte så kul längre och jag var inte alls nöjd med mitt idiotval. Varje gång jag öppnade dörren och gick in så kändes det som om färgen åt upp mig. DÅ fattade jag vad mannen i färgbutiken varnat mig för.

Ny cykeltur till färgbutiken. Samma man var i tjänst och han såg lite halvrädd ut när jag stolpade in. Hej hopp sa jag nu är jag här igen och jag vill ha ny färg så jag kan måla över det gula. Han frågade om jag kom ihåg vad han sagt när jag beställde den förra blandningen och jag sa att det hade jag stenkoll på och att ingen skugga skulle falla på honom för mitt färgval för har jag bestämt mig för något så blir det så oavsett vad någon annan säger. Är huvudet dumt får plånboken lida sa jag. Han var mycket lättad över att inte få skäll för det hade han fått veckan innan av en tant som köpt fel färg och sedan skyllt på honom. Mig hade han tur med för jag har inga som helst problem att stå för mina tillkortakommanden och felval.

Nu kom vi tillsammans…….här är det fina ordet tillsammans när det funkar som bäst…..fram till en riktigt fisig färg som jag aldrig i hela livet skulle ha haft som förstaval men som nu kändes som ett klockrent mjukt och snällt val efter det gula. Här nedan kan ni se lite av det gula och början på fisfärgsvalet som jag trots allt blev nöjd med. Det skulle blivit ännu gulare efter andra strykningen och inte ens jag hade pallat för den färgprakten. Jag trodde heller aldrig att jag någonsin i livet skulle tycka att grå var en bra och trevlig färg. Det är mycket man lär sig på en toalettrenoveringsresa.

När så väggarna var målade två gånger vilket tog en väldig tid eftersom jag var tvungen att måla lite i etapper eftersom toan är så smal så det går liksom inte att bocka sig ner utan att slå ändan i motsatta väggen och det är inte så jädrans kul när den är nymålad. Man gör det bara en gång kan jag säga. Så när hela toan var målad så var det dags för att få ett nytt golv inlagt. Det är något som måste göras på det här nya våtrumssättet med matta en bit upp på väggen för annars gäller inga försäkringar om det skulle hända något. Det kom en karl som skulle ta ut den gamla mattan, mäta och fixa underlaget för mattan. Den karln var lång. Säkert 180 cm i alla fall och han hade jämt göra att få rum där han skulle in under handfatet och bakom röret till toan. Jag sa åt honom att när mattläggar’n skulle komma så borde dom se till att skicka hit den kortaste dom hade. Det gjorde dom. Han sa själv att det var knivigt att få plats med allt trots att han var kort. Han måste ju sitta på golvet och det blir liksom ingen plats för benen. Det blev inte mycket plats kvar till verktyg och värmeblås och allt annat. Nåja, han klarade det och så här fint blev det när han var färdig.

Ja kära vänner efter det så var det dags att ringa till killen som tog ut den gamla toan och säga till honom att nu kunde han få komma och sätta dit en ny och fräsch toa åt mig. Det gjorde han och ja jag kan väl inte säga annat än att det känns toppen att äntligen efter alla månader utan toa uppepå slippa slira nerför trappan om jag behöver gå upp på natten. Så här blev min nya fina toa. Det ska bara upp någon tavla i klatschig färg så det lyser upp lite. Men jädrar så nöjd jag är. Vardagslycka är en fungerande toa.

Jag hoppas ni alla har en riktigt fin början på februari……med eller utan besvärliga toaletter

8 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Carol
  Feb 03, 2021 @ 21:38:23

  Wow så snyggt det blev!😍 Fantastiskt Bibbi🌷🌷🌷
  Så du jobbat för att komma i mål med detta projekt!
  Ja ibland är det bra att lyssna på folk som varit länge i branschen… hihi. Och du kan ju sätta upp en stor tavla med gula blommor så blir det solgult ändå.
  Men racksarns så snyggt golv! Blir sannerligen avundsjuk nu.
  Heja dej🤩

  Svara

  • bibbishantverk
   Feb 04, 2021 @ 12:29:54

   Ibland är det en rejäl fördel att vara envis som en röd gris och ibland är det absolut världens största nackdel. Man borde befinna sig någonstans i mitten och åtminstone försöka lyssna på dem som vet bättre. Jag får åka på träningsläger i det ämnet.

   Svara

 2. Essa
  Feb 03, 2021 @ 23:40:07

  Bästa Bibbi, tack för ditt inlägg med tankar kring renoveringen.

  Jag och min make säger ett liknande ”Tadaaa!!” från vårt håll denna vecka. I höstas råkade vi ut för en vattenskada i klädkammaren på övervåningen i vår 50-talsvilla p g a ett gammalt järnrör som sprungit läck. Fy bubblan så blött det blev av, förmodligen, inte särskilt stora mängder vatten alls.

  Nu har dock allt torkat och fixats och målats och återställts. Å nu, denna vecka, är det klart.

  Så full förståelse från östra Värmland kring dina känslor och tankar kring renovering och fix och all den tid det tar. Stor kram på avstånd 🧶

  Svara

  • bibbishantverk
   Feb 04, 2021 @ 12:33:44

   Åh så skönt att ha en vattenläckssyster. Då har du full koll på hur jädrans eländigt det är. Nog drar man en lättnadens suck när det äntligen är klart och hoppas att det ska dröja innan nästa motgång infinner sig.
   Nu njuter vi av våra nyrenoverade utrymmen och fortsätter att vara rädda om oss och varandra. En stor virusfri kram till dig från mig.

   Svara

 3. Bea E
  Feb 04, 2021 @ 13:43:34

  Hej Bibbi.
  Så fint det blev 💕 kan riktigt känna din glädje och härliga känsla som infann sig när allt blev klart. Med ett steg i taget så når man till målet. Heja dig. Du är så bra 👍

  Den grå kulören tycker jag om och den matchar fint till de flesta andra färger.
  När du fick tänka om angående att inte ha den gula färgen, så såg jag för mitt inre att du är som solen som lyser och sprider ljus, kärlek och vardagsglädje omkring dig ☀️
  Cyberkramar till dig och tack för ditt härligt positiva nyhetsbrev.

  Svara

  • bibbishantverk
   Feb 04, 2021 @ 18:22:34

   Så rart skrivet av dig men jag lovar att innan jag själv lyste som solen så var det en hel del åskväder och nedslag över mig själv som ta mig tusan borde vetat bättre. Men det har gått över och nu är jag överlycklig varje natt när jag tassar upp och slipper sladda runt i trappan.
   Varm kram tillbaka till dig. En garanterat virusfri en.

   Svara

 4. Bea E
  Feb 04, 2021 @ 20:41:18

  Efter regn (och åskväder) kommer solsken. Sitter här och ler med stor igenkänning. För en tid sedan envisades jag med att sätta upp en småblommig tapet i ett litet utrymme. Det var flera som försökte tala om för mig att det kommer bli alldeles för ”plottrigt” men NEJ det örat lyssnade jag inte på. Men de hade så rätt. Det blev att tapetsera om.
  Tänk snälla tankar om dig själv. Hade vi vetat bättre hade inga misstag gjorts och vi hade inte lärt oss läxan. I skolan lär vi oss först läxan och sedan kommer provet. I livet kommer provet först och sedan lär vi oss läxan.
  Cyberkram till dig bästa Bibbi ❤

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Evas pysselsida

En blogg om hantverk, välgörenhet och livet dag för dag

Hantverkarglädje

En blogg om hantverk, välgörenhet och livet dag för dag

Soanspysselblogg

En blogg om hantverk, välgörenhet och livet dag för dag

%d bloggare gillar detta: