Gåvor som ger värme och omtanke

Det här första coronavirusåret har ju gjort att jag inte kunnat ta mig till garnaffären jag brukar besöka för jag vill inte åka bussen dit och jag kör ju inte bil. Av olika skäl kan jag heller numera inte cykla så långt vilket stör mig allra mest faktiskt. Det är dock som det är och det är bara att hänga med så gott det går ändå. Då blir man jätteglad när vardagslyckorna liksom bara sköljer över en som varma mjuka vågor av omtanke. Himmel och plättar man blir så glad så man nästan gråter. Eller, ibland gråter man. Av glädje då. Som ni såg i inlägget ”När det regnar manna……” tidigare i bloggen så fick jag ju jättemycket garn av en kvinna L.B i Västerås och det stickar jag av ännu och det är dags för en andra leverans av fjärrvärme snart. På olika sätt tycks hjälpstickningsgarn finna sin väg till mig på lite olika vägar. Här följer fler vardagslyckor.

Min vän T har i sin tur en vän som har en loppis och den kvinnan hade fått in några nystan mjukt mörkblått garn. Min vän sa då att hon ville köpa dessa nystan och ge till mig för jag ägnade mig åt hjälpstickning. -Då kan du ta dem och behöver inte betala dem för då går de till något gott sa loppisdamen. Jag tog tacksamt emot nystanen och stickade upp en babyfilt och en mössa. Sedan blev det lite garn över och det blev med lite extrahjälp en mormorsruta som tillsammans med en hel hög andra skickats till en dam i Stockholm som virkar ihop rutor till filtar som sedan skänks Barnens Hopp i Ukraina. Eftersom garnet var så mörkt blått så kantade jag med ljusblått pälsgarn som jag fått från min vän C. Detta (utom rutan då) gick till Slättmissionen.

En dag för några veckor sedan fick jag ett så rart mail ifrån en dam vid namn K.M där hon berättade att hon 2017 hade varit på Malmköpings marknad och då köpt en trekantssjal som hon tyckt så mycket om och som varit hennes favorit sedan dess. Nu hade den sjalen försvunnit för henne och hon undrade om det var jag som hade stickat den och om hon kunde få beställa en ny sjal ifrån mig. Det fina i kråksången var att hon skickade med en bild på sjalen och mitt visitkort med adressen hit till bloggen. Hon skrev att hon brukade göra så med saker som hon köpt på marknader för att sedan kunna komma ihåg vem hon handlat av om hon skulle vilja köpa mer. Det var väl väldans fiffigt. Ett fint tips till er alla som brukar handla på marknader. Hon hade alltså gått in här på bloggen och där hittat min mailadress och hörde av sig angående detta. Hon skrev så fint och rart så det var en stor glädje i att läsa hennes mail.

Jodå, det var ju jag som stickat sjalen men jag sa att jag hade inte stickat några nya alls eftersom det inte varit några marknader och inspirationen uteblivit av den anledningen. Hon ville gärna ha en sjal i blått och jag tittade i boxen med trekantssjalar och jodå jag hade en blåmelerad mjuk och gullig sjal som jag skickade bild på och hon ville gärna köpa den av mig. Sedan språkade vi om garn och stickning och hon skrev att hon hade garn efter sin mamma men att hon själv inte längre handarbetade p g a att hon hade ont i sina händer och handleder. Då föreslog jag att jag kunde köpa garnet av henne eller om hon tyckte det var ok att byta garnet mot trekantssjalen. Det tyckte hon var en jättebra idé och det tyckte jag också.

Då blev det tal om frakt och porto för ingen av oss visste var den andra bodde men kan ni tro, hon bor i en by bara en halvtimmes väg ifrån mig. Så hon tog bilen och fräste iväg hit och vi möttes ute och kikade i våra respektive påsar och jag tyckte att det var väldigt mycket garn och ville nog betala lite emellan men det tyckte inte hon att jag skulle göra. Hon var nöjd med bytet och visste att garnet skulle komma till nytta som fjärrvärme och värma små frusna barn. Här ska ni få se garnlyckan som ramlade över mig.

Den påbörjade filten som ni ser längst ner på bilden har vuxit och blivit så här stor nu och ska bara fått ett rött fält till och sedan ska den kantas med mörkblått garn

Min vän C som varit en mästare i att dammsuga olika loppisar på garn skickar då och då garnpaket till mig och dessa försöker jag då omsätta i fjärrvärme. C och jag ”träffades” för många år sedan i en Sticka & Skicka-grupp på nätet och har hållit ihop som vänner sedan dess. Det är härligt att ha en vän som drar åt samma håll och som jobbar mot samma mål. Här är yemenvästar som jag stickat av garn från C.

Jag lever ju i tron att allting har en mening och visst är det fantastiskt att garn via olika kringelkrokar kan hitta sin väg till mig och ge mig möjlighet att ägna mig åt det jag tycker mycket om under tiden vi inte kan vara ute och umgås med människor på det sätt vi brukar. Jag är väldigt tacksam över att få vara en länk i en väl fungerande kedja där några håller med garn och andra stickar. Tillsammans gör vi gott. Det viktigaste ordet här är Tillsammans för ingen kan göra allt men tillsammans kan vi uträtta storverk.

Jag har förstått att jag kanske måste förklara ordet fjärrvärme som jag använder mig av. Det betyder att man stickar, virkar, syr, tovar eller annat och skickar iväg över världen för att värma små. Man värmer alltså inte bara i närområdet utan även i fjärran länder. Därav namnet fjärrvärme.

När vi skickade till Panzisjukhuset i Kongo Kinshasa fick vi lära oss att en mössa och en liten väst kunde locka mammor till sjukhuset för att föda då både barnadödligheten och mammadödligheten var stor. Då skulle det vara tryggare och säkrare att föda på sjukhuset. Innan det började stickas och skickas dit så fick mammorna med sig sina barn hem inslagna i tidningspapper för att de skulle hålla värmen under de kalla nätterna. Insamlingen Sticka & Skicka fick mig att sätta full fart med hjälpstickningen. Tänk att en liten mössa faktiskt kan rädda livet på en liten nyfödd baby som föds i ett land med kalla nätter. Då är det lätt att sticka drivor av pyttemössor som man vet gör nytta. Det finns nöd och elände överallt i världen och faktiskt även här i Sverige så fjärr- och närvärmestickandet tar aldrig slut. Nu har jag så mycket garn hemma så det kommer att räcka hur länge som helst men jag ska försöka ta det lite lugnt med stickandet. Jag hinner. Jag behöver inte ha bråttom men ibland känns det så.

Dr Denis Mukwege som är chefskirurg på Panzisjukhuset fick Nobels Fredspris 2018 för sitt arbete med att ”laga” kvinnor och små barn som utsatts för det besinningslösa sexuella våldet utfört av rebellerna i Kongo Kinshasa. Jag känner en så stor tacksamhet över att det finns människor som vågar stå upp och slåss mot ondskan. Att år efter år se det allra fulaste i världen och ändå ha förmågan att vara en god och medkännande människa. Jag beundrar dr Mukwege som orkar.

Jag har det bra här på min plats på jorden och känner en stor tacksamhet för att jag får leva här och har möjlighet att göra skillnad på mitt lilla sätt.

Jag hoppas ni har en riktigt fin onsdag…..full med värme och omsorg

12 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Essa
  Jan 20, 2021 @ 15:42:52

  Bästa Bibbi. Så roligt att läsa om allt garn som på olika sätt hittar sina vägar till dig.
  Tillsammans kan vi göra mycket, fast i dessa tider på avstånd förstås 🧶
  Allt gott och kram från ett, för dagen, regnslaskigt Värmland.

  Svara

  • bibbishantverk
   Jan 20, 2021 @ 16:33:13

   Ja Essa det är så det är. Tillsammans kan vi göra gott och jag är så glad för allt jag får. Du stickar ju också mycket till välgörenhet och jag önskar att alla skulle ha en garnängel i sin närhet.
   Här hos mig regnar det också. Så med snön och isen som redan låg så kommer det att bli katastrof om det fryser på.
   Fortsätt att vara rädd om dig och sticka lugnt så fixar vi den här pandemin och kan gå vidare med livet med full fart istället för på sparlåga.

   Svara

  • bibbishantverk
   Jan 21, 2021 @ 12:00:55

   Kommer inflaxande igen då jag ser att jag glömde att skicka iväg en varm coronafri cyberkram till dig och Värmland. Kramar ska man inte snåla med.
   Kram kram

   Svara

 2. Carol
  Jan 20, 2021 @ 22:13:46

  Underbara Bibbi! Vilket hoppingivande och glädjerikt inlägg🙏🧶
  Garn är glädje som förvandlas till LIV! Det är fantastiskt på alla sätt.
  Jag ska plocka upp rundstickande nu och veva ett par varv under handbollen. Min form av motion😅
  Jaa hur ska det bli med allt regn på all snö…😰
  Sjöstövlar och sydväst eller vattenskidor. Bara att välja.
  TILLSAMMANS är mitt favoritord.
  Kram

  Om jag får göra lite reklam…så för er som har Facebook: där finns en underbar grupp som heter ”Handarbeta för välgörenhet” där man kan få tips om sändningar eller behov av vissa plagg till vissa organisationer. Dessutom får man massa pepp, tips, mönster och det finns även såna som vill skänka garn❤️

  Svara

  • bibbishantverk
   Jan 21, 2021 @ 11:59:06

   Så klart du får göra reklam för något som är gott och positivt. Absolut. Varsågod att förmedla vägar till gemenskap och glädje. Tillsammans var ordet sa Bull.
   Veva på min vän. Själv ska jag försöka komma igång med att fästa trådarna och kanta den randiga filten.
   Kram

   Svara

 3. Bea E
  Jan 26, 2021 @ 20:35:48

  Hej Bibbi och tack för ditt härliga nyhetsbrev.
  Älskar att läsa om alla dina projekt som du gör med så mycket glädje och kärlek och skickar vidare till välgörenhet. Du är en fantastisk ”fjärrvärmeängel” som sprider så många fina stickade plagg, filtar mm och en massa glädje och kärlek omkring dig.
  Ha det fint tills vi hörs nästa gång.
  Många cyberkramar till dig från mig.

  Svara

  • bibbishantverk
   Feb 02, 2021 @ 17:36:45

   Ja tänk så mycket glädje jag haft av min hobby detta år av coronainnesittande. Tiden flyger iväg och jag har fullt upp att göra om jag bara vill. Nu har jag en mindre sticksvacka men den går snart över.
   Stor varm coronafri cyberkram tillbaka till dig.

   Svara

 4. Eva
  Feb 02, 2021 @ 14:05:18

  Ohhh vilket underbart inlägg. Vilken varm glädje du skickade även till mig. Stickning är ett underbart handarbete. Speciellt i dessa tider. Och med ditt och andras fjärrvärmemål känns det ännu härligare. Även jag stickar och letar i mina lådor efter lämpliga restgarner. Men på en annan nivå.
  Ha det fint . Kram Eva

  Svara

  • bibbishantverk
   Feb 02, 2021 @ 17:38:37

   Jag var in till dig och kikade och du har ju också stickat massor av fina saker. Du vet man värmer ju på hemmaplan också. Mössorna med reflextofsar var fiffiga.
   Fortsätt sticka och fortsätt vara rädd om dig.
   Kram tillbaka till dig.

   Svara

 5. raublom
  Feb 19, 2021 @ 18:11:51

  Härligt med andra likasinnade. Jag stickar och virkar själv också och gillar att se andras alster. Bloggar även om vardagen som den är för mig mm. Besök gärna min blogg: https://hemmavid110213182.wordpress.com

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Evas pysselsida

En blogg om hantverk, välgörenhet och livet dag för dag

Hantverkarglädje

En blogg om hantverk, välgörenhet och livet dag för dag

Soanspysselblogg

En blogg om hantverk, välgörenhet och livet dag för dag

%d bloggare gillar detta: