Nallar till jul

För lite sedan så frågade jag om det var någon som kunde gissa vad jag stickade på under F1-loppet. Några trodde att dom visste men för er andra så kommer svaret här. Det var en yemenklänning till en nalle. Nu ska jag berätta hur idén kom till mig och varför jag stickar dessa klänningar.

Jag såg på ett forum för välgörenhetsstickning hur kvinnor köpte hem nallen Fabler Björn från IKEA. Det är en 21 cm hög mjukisnalle som bara kostar 15:- styck. Kvinnorna i de här grupperna stickade och virkade kläder åt dessa nallar. Fantastiska skapelser som jag inte är ens i närheten av att kunna trolla fram. Dessa nallar med kläder skulle sedan sändas till barn i Syrien via Stand with Syria.

Då fick jag en idé. Varje år har Home Hotel Bolinder Munktell en stor fin julgran stående i sin foaje och under den kan man lägga julklappar till utsatta barn inom kommunen. Tyvärr är det många barn som far illa även här i Sverige även om det är under andra förhållanden än dem i Syrien.

Julklapparna under granen delas sedan i år ut av Frälsningsarmén och andra som vet var paketen behövs bäst. Jag brukar alltid köpa ritblock och kritor, hårsnoddar och spännen, sticka en varm mössa, en halsduk. Ja ni vet, sådant lite smått. Nu kom jag på att jag skulle också köpa nallar och sticka något till var och en och göra paket av. Det finns nog många som behöver en liten kompis att krama om när det blir svårt. Så det var alltså det jag stickade på framför ”rejset”. En yemenklänning. Mönstret är en förminskning av en yemenväst för nyfödda. Min vän C hjälpte mig att få rätt på maskantal för att komma igång utan att behöva experimentera i evigheter. Med lite tur kan det bli ett par till.

Här har ni några som är färdiga för att få bo i sina privata paket med en liten bild på sig själv på utsidan samt en etikett som frågar om den får vara någons vän. Den turkosa klänningen har dottern virkat och har en boa till för att se extra festlig ut till julen.

Eftersom jag tycker att just den granen som de här hamnar under är årets viktigaste julgran så kommer jag att lägga ut bild på den sedan då jag har varit nere och lagt mina paket under den. Ni kanske också har någon sådan gran i er stad eller om någon kyrka gärna tar emot paket till barn. Det behöver ju inte vara något stort och dyrt det räcker bra med något litet som är givet med omtanke.

Mitt hjärta går sönder när jag tänker på att det finns så många barn i vår närhet och ute i världen som far illa. Barn ska få vara trygga och älskade men tyvärr ser det inte så ut för alla och det är så hemskt. Jag kan inte förändra världen men jag hoppas jag kan förändra en pytteliten del med mina små paket. Tillsammans kan vi göra världen till en varmare och mer omtänksam plats.

Jag hoppas ni alla har en trygg och varm torsdag………med eller utan små nallar

12 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Carol
  Dec 03, 2020 @ 11:49:37

  De är underbara, Bibbi!😍 Och det är du också! Om alla tänkte så – att det lilla jag kan göra GÖR jag också och det blir skillnad för just DET BARNET som får det – ja då är det värt allt!❤️ För mej (som får utlopp för kreativitet och den kärlek som finns i hjärtat) och för barnet som får en handgriplig omsorg i form av en nalle eller en fin mössa.. De har inte gjort något för att ha hamnat i den sits de är i men vi kan ge hopp, glädje och värme så att de VET att världen kan vara vacker och varm även i krig och elände, misär och fattigdom. Här i Sverige och där långt borta..
  Kram Bibbi!🤗

  Svara

 2. Gunilla
  Dec 03, 2020 @ 16:17:22

  Vilken bra ide’! Så många små som också kan få en julklapp.

  Svara

 3. Essa
  Dec 03, 2020 @ 22:31:29

  Bästa Bibbi, vilken fin idé med nallarna och de söta små klänningarna. I min kommun finns en liknande gran för klappar i år, så jag tackar dig för inspirationen. Ditt hjärta räcker uppenbarligen till många många, såväl små som lite större.

  I min kommun finns dessutom, sen två år, möjligheten att ge ‘Karl Bertil Jonsson-kassar’. I samarbete med Hela Människan och kyrkorna kan man ge en kasse med klappar, antingen till en familj, en kille/herre eller en tjej/dam.
  Förra året lyckades jag fixa några kassar, men med årets förkylning (atjoo och prosit) så ligger jag lite efter. Planen är dock att pigga på mig och sen packa in klappar för glatta livet.

  Allt gott, de bästa hälsningar och kram på avstånd från östra Värmland.

  Svara

  • bibbishantverk
   Dec 03, 2020 @ 23:25:40

   Men så glad jag blir av att läsa att du sätter så fin guldkant på mångas tillvaro. Det är fint. Jag tror att det är en av meningarna med livet att man ska hjälpa dem som har det sämre och svårt. Så gott man kan. Man kan göra mycket gott om man kan gå samman och jobba för samma mål tillsammans med olika organisationer, kommunen och kyrkor.
   Jag hoppas att du snart är piggelin och uppe och skuttar igen men tills dess får du en riktig varm krya-på-dig-kram från mig.

   Svara

   • Essa
    Dec 09, 2020 @ 22:16:18

    Tack snälla du för krya-kramen. Nu är jag, sen några dagar, åter i arbete som det heter nuförtiden.
    Kvällen har ägnats åt inslagning av Karl-Bertilklappar samt inventering av mitt ”värmeförråd” och vad som kan passa där att skicka med. Jag hittade bland annat några halsdukar och mössor som jag hoppas ska komma väl till pass.
    Imorgon, på väg till arbetet, levererar jag kassarna, för vidarebefordran till lämplig mottagare.
    Ha det gott i gråvädret önskas Bibbi och hennes läsare från mig i östra Värmland 🧶

 4. Bea
  Dec 04, 2020 @ 21:45:34

  Hej Bibbi,
  Du är helt fantastisk som gör så mycket fint för välgörenheten. Du gör verkligen världen till en varmare och bättre plats. Barnen som kommer få dina fina nallar med de stickade klänningarna, de kommer göra skillnad för dem. De är helt underbara.
  Jag känner också som du att meningen med livet att man ska hjälpa dem som har det sämre. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Tack för allt du delar med dig av.
  Du får ha en fin helg och andra advent.
  Hälsningar och kram Bea

  Svara

  • bibbishantverk
   Dec 06, 2020 @ 10:45:43

   Tusen tack för dina ord. Ord värmer gott i dessa tider när man är så mycket ensam. Det är väl just det att man är så mycket hemma och ensam som gör att tiden läggs på andra saker än normalt.
   Om det varit som vanligt hade jag ju hållit på att tillverka marknadsalster under året men eftersom det inte är några marknader så har jag inte gjort en endaste grej. Istället blir det välgörenhetsstickning och virkning. Det är väl någon mening med det också tror jag. Det kommer ju något gott ur det.
   Ha en fin andra advent du också och var rädd om dig.
   Kram

   Svara

 5. Git Hansson
  Okt 13, 2022 @ 19:32:11

  Jag gör just nu kläder till dessa nallar. Jag är med i Facebook-gruppen Årsutmaningen. Varje månad gör vi medlemmar olika ”projekt” beroende på vilket välgörenhetsprojekt som är utvalt för just den månaden. I oktober är det nallekläder som gäller. Vi gör kläder till nallar som ska skickas via gruppen Standby Syria. Det jag egentligen undrar är om du vill dela med dig av mönstret Yemenväst till fabelnalle 🙏 Önskar er allt väl oavsett 🌼

  Svara

  • Bibbis blandning
   Okt 14, 2022 @ 09:32:57

   Hej och välkommen hit,
   visst är det härligt kul att sticka till nallarna. Jag fick mönstret skickat till mig av en vän som är med i fb-gruppen Handarbeta för välgörenhet.
   I den gruppen finns det mängder av mönster.
   Om du är snäll och skickar ett mail till mig så jag får din mailadress så skickar jag beskrivningen dit. Min adress står på förstasidan / minus de båda ( ).
   Så kul att det blir fler och fler som stickar nallekläder. Dessvärre kan det vara svårt att få tag på nallar.
   Hör av dig så ska jag se till att skriva ner mönstret jag använder.

   Svara

  • Bibbis blandning
   Okt 14, 2022 @ 09:38:00

   Jag har hittat din mailadress så jag skickar beskrivningen till dig.

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Evas pysselsida

En blogg om hantverk, välgörenhet och livet dag för dag

Hantverkarglädje

En blogg om hantverk, välgörenhet och livet dag för dag

Soanspysselblogg

En blogg om hantverk, välgörenhet och livet dag för dag

%d bloggare gillar detta: