Marknad…..värme…..och en kanon

Förra lördagen stod jag och min kompis på gammeldags marknad i Malmköping. Det är en trevlig liten marknad tycker jag och vi har varit med på den i många år.  I år var det så varmt så man höll på att få dåndimpen. Jag fyllde på vattenflaskor hela tiden och drack som en kamel. Vid ett par tillfällen var jag in i kyrkan och lånade toan och sköljde hela huvudet med iskallt vatten. Inte i toan då utan i handfatet. Bäst att klargöra saker och ting eftersom jag kan uttrycka mig lite luddigt ibland. Det var omåttligt varmt.

Det blev inte av att gå runt och fotografera för den energin fanns inte riktigt. Vid ett tillfälle när jag var upp till torget så hade jag kameran med mig och resultaten får ni se här. Suddiga, soliga och knorkiga men ni kan nog ana vad de visar.

DSC02268.JPG

Mitt i solgasset körde det här bandet härlig musik. Jag var inte avis på den som lirade tuba i värmen. Det var 26 grader i skuggan och dom stod mitt i solen.

DSC02270.JPG

Yvonne Persson med adressen http://www.yphantverk.se från Enköping hade en massa härliga djur i trä och ull. På bordet bredvid hade hon mindre djur som man t ex kunde dra efter sig i ett snöre. Jättefina saker.

DSC02269.JPG

Gunnel Talborn från Växjö stod och vek och grejade och tillverkade fantastiska midsommarstänger i halm. Vilket arbete.

Nu hade jag tagit mig över torget till mina utländska vänner som säljer så god mat. Jag köpte falafel, piroger med fetaost och spenat, falafelrulle och något mer. Sedan gick jag tillbaka till vårt tält. Precis bakom vårt tält var det en rabatt utan blommor eller buskar utan bara jorden. Bakom den var det gräsmatta och en mindre fontän med flagad botten och stenar omkring. Jag sa till min kompis att nu sk*ter jag i det här jag badar fötter och ben i fontänen för annars får jag spader. Jag hade sådana där ministrumpor i träskorna och jag klev i med strumporna på. Strosade i fontänen. Upptill sprutade det vatten som såg rent och fint ut. Där stoppade jag huvudet. Pju…..så skönt. Jätteskönt.

Nu kom det tanter med hundar och stannade en bit bort men jag tjoade att dom kunde komma med sina fyrbentingar för vi fick plats allihop i fontänen. Tanterna blev jätteglada och släppte i sina jyckar. Jag öste vatten över deras ryggar och dom stod alldeles stilla och tyckte nog att det var väldigt skönt.  Sen var det bara upp ur poolen och försöka sälja igen. I värmen.  Jag funderar ibland på om folk är heroiska eller galna som går på marknad när det är trettio grader varmt. Å andra sidan påverkas inte alla av värmen. Min man, min mamma och min pappa älskade värmen och de njöt när det var vrålhett ute. Då när en annan låg inne i sitt badkar som var fyllt med iskallt vatten.  Så nog är vi människor olika allt.

Det kom en dam och köpte en trekantssjal av mig. En bra stund efter att hon gått så gick jag framför bordet för att se till så att allt var ok på framsidan. Då såg jag att det låg en lång rulle med en rund vaxduk på nedanför mitt bord. Jag tog upp den och frågade folk som stod omkring om det var deras. Det var det inte. Då kom en dam ifrån ståndet bredvid och sa att hon visste vem som glömt den. Det var kvinnan som köpt sjalen av mig för hon hade handlat av min granne innan och då hade hon rullen med vaxduk i handen.  Då visste jag ju precis vem det var.

Jag sa till kompisen att jag tar ett snabbt varv runt och tittar efter damen. Jag såg inte till henne och gick då på baksidan av rådhuset. I skuggan. Då fick jag väl upp någon högre fart än sniglandet man orkade med på solsidan. Det står kanoner på var sida om ingången. Har stått där i evinnerliga tider. Nu var min hjärna så inkokt så jag såg inte ens kanonskrället. Den är skitstor. Så med hyfsad fart drar jag med pannan före rätt in i kanonröret. Joråsåatt. Snacka om vimmelkantig. Boink. Jag såg både solar och månar.

Eftersom det satt en flock barnfamiljer bredvid och stirrade storögt på mig när jag försökte stånga undan kanonen så kunde jag ju inte använda mig av mitt vanliga mustiga vokabulär som jag brukar när det går åt pipsvängen. Istället fick jag ur mig ett jönsigt -hoppsan, oj så det kan gå.  Sen vinglade jag tillbaka till vårt tält och bestämde mig för att stanna där resten av tiden.

Jag drag sex flaskor vatten men kände ändå att jag var på gränsen till uttorkad. Yrslig och kraftlös. Trots detta var det en riktigt bra dag. Första marknadsdagen för året.

Kan tillägga att damen kom tillbaka och letade efter var hon glömt sin vaxduk så slutet gott och allting gott.

Vardagslycka är när man kommer hem och ser de fina blommorna som jag fått av vännerna A och B. De står och hälsar mig välkommen hem varje dag.

DSC02257.JPG

Jag hoppas ni alla har en kanonfredag……med eller utan vildsinta kanonkrockar och vaxdukar på rymmen.

5 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Carol
  Jun 02, 2017 @ 20:46:27

  Kära nån då! 😱 Rätt in i kanonen! Du måste varit rejält vimmelkantig både före och sannerligen efter den krocken… Fick du bula och blånader?
  Jaa detta med galna marknadsdagar fick ju jag och Cecilia uppleva i Göteborg dagen efter ditt värmerekord. Då SPÖREGNADE det minsann så vi inte ens kunde lägga upp våra grejer.. Olika falla ödets lott. Men efter en timme blev det ju strålande sol så det gäller att stå ut.
  Såna otorligt fina får de sålde där! 😍
  Tur att det blivit lite svalare nu då så du kan andas ut, kära Bibbi.
  Kramelikram

  Svara

 2. bibbipson
  Jun 03, 2017 @ 01:26:47

  Oj! Ni kan skicka lite värme hit upp nu! Hade 11 grader i skuggan idag. Brrr!
  Blir som vanligt på så bra humör av att läsa din blogg. Tack! Men du, jag hoppas du inte skadade dig där på kanonen.
  Verkar ha varit en fin dag förutom kanonen där. Så fina blommor du hade på farstukvisten! Jag har köpt blommor men ännu ej vågat plantera ut dem i krukor ute. Kram! ❤

  Svara

 3. Anne-Lie
  Jun 05, 2017 @ 09:50:43

  Oj, det lät som en jobbig marknadsdag. Jag hade nog gjort som du i värmen, gått och doppat fötter och huvud lite överallt där det fanns vatten. Och toabesök blir det ofta när man dricker en massa.
  var det mycket folk på marknaden, eller ville de hålla sig hemma i skuggan.
  Kram!

  Svara

 4. Eva
  Jun 07, 2017 @ 15:59:01

  Vilket roligt inlägg. Du är fantastisk på att skriva om dina upplevelser. Så kul med marknad och vilka fina saker det fanns att köpa. Det finns mycket kreativitet i ”stugorna”.
  Värmen drabbade oss också , men nu är det hösten som tagit över. Jisses vad det regnade och blåste i natt. V flög upp mitt i natten och kollade ut vad som hände. Jag tycker nog att Lagom är bäst, i alla fall när det gäller vädret.
  Ha det gott. Kram Eva

  Svara

 5. eva g
  Jun 09, 2017 @ 15:52:48

  Oj har jag skrivet detdär men det var en annan Eva . . .
  Bibbi du är verkligen tok rolig, jag skratt läser mig igenom ditt inlägg, hi hi hi . . .
  Jag kan ändå hålla med dig om att en sådan hetta gillar jag inte heller, men om man har en pool i närheten är det okej. Heta marknader blir jag hemma och även regniga, fniss . . .
  Det är bra för en del och sämre för andra och det där lagom finns ej.
  Jisses Bibbi du kunde skadat dig värre på kanonen, oj vilket marknadsminne, fast du har säkert fler sådana på lager kan jag tänka mig, fniss . . . .
  De där ulliga djur stolarna m.m. var riktigt häftiga, mycket bra presenter också.

  Se upp och se ner där du går Bibbi. trevlig sommar önskar Eva G

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Evas pysselsida

En blogg om hantverk, välgörenhet och livet dag för dag

Hantverkarglädje

En blogg om hantverk, välgörenhet och livet dag för dag

Soanspysselblogg

En blogg om hantverk, välgörenhet och livet dag för dag

%d bloggare gillar detta: