Gammalt och lite rörigt

Jag har under en tid funderat mycket på varför jag är som jag är och varför jag väljer det jag väljer. Egentligen så vet jag varför men jag fiffilurar på det ändå.

När jag var barn så bodde jag i ett hem där ingenting fick vara framme. Allt skulle vara i skåp och lådor eller bakom draperier. Man skulle sitta stilla och rak i ryggen, ha en leksak framme åt gången och absolut inte lägga några vantar på pallen i hallen. Inga nycklar på byrån i hallen och inga skor innanför dörren. Enkelt sagt det skulle inte se ut som om någon bodde där och stökade till. Det skulle vara som att stiga in i en möbelkatalog.

Det var då. Några år efter att jag flyttat hemifrån hade jag det likadant hos mig för det satt ju i. Men sedan var det som om någonting flydde mig och något annat kom i stället. En starkare känsla för vem jag var och är och den personen är definitivt inte någon som strikt och räddhågset håller sig innanför uppsatta ramar. Det tog lite tid innan jag fattade att jag faktiskt kunde bestämma själv hur jag ville ha saker och ting och framför allt hur jag inte ville ha det. Ingen kunde längre skrämma mig till lydnad.

Så i mannens och mitt hem råder full frihet. Vi har det lite rörigt men som jag tycker på ett trevligt sätt. När mannen orkade hantverka så hade vi ofta verktygsmaskinerna inne i köket och brädor och doningar stående lite varstans där.  Så kan man plussa på med mina egna projekt som också kan bli ganska platskrävande och röriga ibland. Men vi bor ju för jisses här och ska väl utnyttja de rum vi har på bästa sätt. Inte ha rum som utställningsrum.

En bekant till mig byter ofta färg och modell på sina rum. Är det modernt och inne med svart så kastas allt ut och det köps nytt. Nya lampor med svarta skärmar, svarta gardiner och det tapetseras med svart/vitt. O s v, o s v. Hon har inget gammalt hemma utan allt är nytt och köpt på butikskedjor. Jag får faktiskt lite ont i magen om jag någon gång går dit för det känns som om huset inte har någon själ trots att huset är jättefint inrett och allt är tiptop. Köket ser f ö ut som ett utdrag från Månbas Alpha. Supermodernt. Jag skulle få dåndimpen om jag skulle behöva laga mat i ett sådant kök. Nä jag nöjer mig med vårt gamla kök som lutar lite och där det blåser isvindar från de köksskåp som är mot ytterväggen. Vi gillar varandra  hon och jag men är väldigt olika. Hon vet att jag är antik i mitt sätt och jag vet att hon är supermodern i sitt sätt. Jag skulle aldrig kunna ha det så i mitt hem. Alla möbler och saker vi har äger en historia. Det finns något bakom som ger betydelse och värde.  Vi har inga svindyra antikviteter men vi har gamla allmogemöbler och gamla ting som berättar om svunna tider. Det mesta är arvegods men en del har vi handlat i antikaffärer eller på loppisar.

DSC01639.JPG

I köket har vi en kökssoffa som jag egentligen inte vet ursprunget på men som var med under hela min barndom. Den stod i vår sommarstuga och vår dotter sov i den när vi var på besök hos mina föräldrar. Pappa har lutat av den för den var blå och mamma har sytt dynan. Bakom soffan står en myggdörr som mannen snajsat till för att vi skulle kunna vädra när vi hade kattor. En korg restgarner, en hög mössor som ska sys ihop, en bunt tidningar som ska läsas och en påbörjad stickning av filtremsor. I förgrunden mannens kontrabas. Det modernaste på den här bilden är väl traven med näringsdrycker längst bort i soffan.  Rörigt…….javisst, men det gör inget.

DSC01636.JPG

På en av väggarna i köket hänger gamla verktyg och ting ifrån mannens morföräldrar. Där har också lite småsaker blivit upphängda med tiden. Saker som tillverkats för hand av en mycket kär vän, en tovad påskhare som slokar lite med öronen, en påskkyckling, tre jul-och vintersaker, sidentulpaner och sist men inte minst ett armband som jag fick i julklapp av dottern i år. Det såldes till förmån för Livbojen, ett katthem. Alla små små saker betyder mycket och har en mening, är givna av kärlek och omtanke för att göra en glad. Det är värdefullt.

Rörigt……javisst, men det gör inget.

DSC01638.JPG

På en annan hylla i köket står mina första klackskor. Jag var nog sex år när jag hade dem. Väldigt flotta tycker jag. Bredvid står en burk i trä som dottern gjorde i slöjden. Den skulle det sparas pengar i enligt texten på. Huruvida det blev någon förmögenhet sparad vet jag inte men jag vet att för mig har den ett värde. Precis som skorna.

Ja det var ett litet axplock bland gamla ting som finns i mitt hem. Det kommer nog fler bilder i ett annat inlägg.

För er som undrar så kan jag lugna er med att jag har ett otal kristallvaser, Orreforsskålar, silverbestick och annat. Men dessa står instoppade i skåp och ligger i lådor. De har inte samma värde för mig som det som jag har framme.

Jösses………man är väl antik själv också trots att någon vid något tillfälle påstod att jag var som en korsning mellan Pochahontas och en obäddad säng *S*. Förmodligen en kvarleva eller också en fortsättning på min personliga frigörelse. Men jag mår bra och är glad och det är väl huvudsaken. Tror jag.

Jag hoppas ni har en härlig söndag……..med eller utan rosa klackskor och kontrabasar.

11 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Melody&M.E
  Jan 24, 2016 @ 15:58:07

  Jag känner igen mig i din beskrivning av hur det skulle vara i hemmet när jag var barn! Min dockservis skulle till och med läggas ned i orginalkartongen och sättas upp i ett skåp när jag inte lekte med den! Faktiskt hade jag två och den ena fick jag inte leka med ifall den skulle gå sönder! Jämförelsevis med hur det var då, så har jag nog det ganska rörigt omkring mig, men det händer att jag tröttnar på röran och vill ha allt på sin plats! Kanske något som ligger kvar i ryggmärgen från min barndom! Jag tycker det ser ut som du har det riktigt hemtrevligt hos dig!
  Ett hem där jag skulle trivas! Hem som ser ut som i möbelkatalog har ju ingen själ!
  Det ska synas i ett hem vem som bor där!
  Nu är det dags att plocka ut fröknäcket ur ugnen!
  Kram och nospussar från oss!

  Svara

  • bibbishantverk
   Jan 24, 2016 @ 21:39:30

   Jag hade också min dockservis i originalkartongen och när jag sedan efter x antal år slutat leka med den så fick den stå
   i en specialbyggd hylla för att inte gå sönder.
   Fröknäcke är smaskens.

   Svara

 2. Gunnel
  Jan 24, 2016 @ 16:13:56

  Skönt och höra att andra också kan tycka det känns skönt och helt normalt att inte ha det helt städat oc hundanplockat överallt. Min mor var också väldigt petig när vi var små, men min syster och jag fick ha saker framme bara vi städade undan efter oss. Hon hade lite städmani, och jag vet inte om det är det jag reagerat emot, för jag tror inte världen går under om jag inte dammsuger varje dag. Det ska väl synas när man har städat och det gör det inte om det aldrig hinner bli dammigt mellan gångerna. Ett hem ska vara hemtrevligt., och det betyder inte kliniskt rent. Kram

  Svara

 3. EvaP
  Jan 24, 2016 @ 17:49:28

  Så jättemysigt ni har det! Jag tycker att det ska synas att man bor och trivs i ett hem. Det ska inte vara så att man inte vågar göra saker av rädsla för att stöka till! – Fast min mamma inte var så petig när vi var barn. Utom på julafton när hon hade städat som besatt innan 🙂 Kram!

  Svara

  • bibbishantverk
   Jan 24, 2016 @ 21:36:43

   Nej det ska vara så att man känner att man kan leva och göra roliga saker utan att behöva tänka sig för hela tiden.
   Ett hem ska vara varmt och ombonat, inbjudande och trivsamt.

   Svara

 4. Eva
  Jan 25, 2016 @ 00:16:52

  Det här inlägget älskar jag. Det är precis likadant hos oss. Vi har gamla grejer, arvegods fulla med minnen ,loppisfynd, kort och prylar som vi gillar att titta på ofta. Jag tycker nog att det är just så ett hem blir personligt och trivsamt. Men var och en har sin åsikt. Jag är helt övertygad att jag skulle stortrivas i ditt hem och det skulle du nog också göra i mitt.
  Kram på dig. Eva

  Svara

 5. Anne-Lie
  Jan 25, 2016 @ 08:43:59

  Så skönt när man inte behöva hänga med i det senaste modet utan att man trivs med det man har. Då blir det hemtrevligt.
  Kram!

  Svara

 6. eva Gunnarsson
  Jan 25, 2016 @ 19:14:21

  Jag tycker det är galet kul och annorlunda med en ”egen’ kökssoffa. Den skulle jag behålla för alltid, trevligt.
  Gamla saker som verktyg m.m. är toppen.
  Så många roliga idéer du har.
  Sköt pm dig och se upp för isfläckar.
  Eva

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Evas pysselsida

En blogg om hantverk, välgörenhet och livet dag för dag

Hantverkarglädje

En blogg om hantverk, välgörenhet och livet dag för dag

Soanspysselblogg

En blogg om hantverk, välgörenhet och livet dag för dag

%d bloggare gillar detta: