Nu jädrar kör det ihop sig

För en vecka sedan var jag på hälsoundersökning.  Det skulle jag ha sk*tit i egentligen för usch så eländig jag känner mig nu. Innan jag gick dit var jag pigg.

Efter en vecka ringde min mycket duktiga och trevliga läkare upp och hade åtskilligt att säga. Kolestrolet var skyhögt och likaså blodtrycket trots att jag äter medicin för att hålla nere det. Dessutom var jag överviktig. Eftersom jag bara är 158 cm lång så gör 10 kilos övervikt att jag ser ut som en vägbula ungefär. Och enligt mina arbetskollegor så är jag att likna vid en sådan för fast jag är så liten så är jag alltid i vägen *S*.

Fy farao…..helt plötsligt var det inte så kul att heta Billbitt. Nä det kändes surt. När det till stor del dessutom är självförvållat så är man ju färdig att spöa upp sig själv.

Jag talade med en distriktssköterska om åtgärder. Men hon gav upp. Jag vägrade gå med i Friskis och Svettis för det minsta jag är är en gruppmänniska. Jag skulle aldrig greja att svettas och flämta i grupp. Jag vägrade även köpa gåstavar och ge mig ut och se ut som någon tomte som glömt skidorna. Jag såg på henne att hon var hjärtligt trött på mig och tyckte det var skönt när jag gick.  Å andra sidan var jag trött på henne och tyckte det var toppen när jag fick gå. Jag tog mig i alla fall friheten att ge henne en kram när jag gick och tackade för att hon åtminstone försökt.

Så nu ska jag alltså försöka gå ner i vikt.  För att klara det så bör man besitta åtminstone ett visst mått av karaktär.  Förmodligen var jag ledig den dagen de delade ut karaktär till människorna. För jag har ingen. Ingen som helst.  Inte när det gäller sådant som är gott.

Igår tänkte jag hela dagen och kvällen på vad jag stoppade i munnen. Inget extra socker. Duktiga jag.  Jag var stolt över mig själv när jag gick och kojade och kände att det här blir en baggis att bli av med 10 kilo. Tjolahopp tjolahej lätt som en plätt. Här ser ni en som har karaktär.

Men nu ser ni börjar det tjorva till sig ordentligt. Redan dag 2.

Jag pratade med mannen sent på förmiddagen och då meddelade han mig att jättetidigt i morse så hade det ringt på dörren och en ung man hade räckt över ett paket till mig. Från Japan, från min fina lilla hoppetossa C. Som har ett så stort och varmt hjärta.

– Jättetidigt? Vad var klockan då?

– Halv nio

– Men va’ f*an det är väl inte jättetidigt

– Jo lite

När jag kom hem slet jag upp paketet och ut ramlade godis godis godis godis godis och så lite godis.

DSC00961

Och som om det inte räckte med det så hittade jag det här berget på diskbänken

DSC00960

Det finns bara en enda människa som jag känner som har tålamod och stå i evigheters evigheter och steka pannkakor. Min man.  Nu ska han bort på lördag och tänkte ta med sig några crepes. Sedan ska det finnas reserv till barnbarnets torsdagsorgier i pannkakor och så några till mig. Han är så snäll han mannen. Tänker alltid på andra och skämmer bort.

Men jag kan ju tala om att med dessa två frestelser så sket det sig med min karaktär. Luften gick ur den som ur en trasig ballong. Tjoff så var den borta.

Men jag lovar er att det var gott. Både med pannkaka, sylt och grädde samt mumsandet ur godiskartongen.

I kväll när jag går och lägger mig så kommer jag förmodligen inte att vara ett dugg nöjd med mig själv. Men va’ sjutton……det kommer ju en dag i morgon också och Rom byggdes ju inte på en dag.

Jag hoppas ni alla har haft en bra tisdag……….med eller utan frestelser.

17 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Melody&M.E
  Okt 28, 2014 @ 20:29:02

  Det är lättare sagt än gjort att gå ner 10 kg för en kvinna i sina bästa år!
  Jag bestämde mig för att bara fika på fredagarna och inte äta något socker alls
  mån-tors, men det höll bara i 14 dagar! Men som sagt var, det är bara att ta nya tag, men attan så svårt när man får godis i present.
  Själv undviker jag läkarkontroller och intalar mig att friskare än så här kan ingen
  vara!
  Kram M.E

  Svara

 2. Carro
  Okt 28, 2014 @ 23:12:30

  Oj, nu får jag ju nästan dåligt samvete! Ska bara ta med mig nyttiga saker i jul! 😉
  Skriver på mejlen å förklarat vad allt är!

  Svara

  • bibbishantverk
   Okt 29, 2014 @ 16:58:17

   Du ska inte ha ett dugg dåligt samvete min vän. Det är jag som öppnar munnen, stoppar in, tuggar och sväljer. Allt är mitt ansvar. Och Japangodis är ju toppen. Det är väl allt annat skräp jag får dra in på.

   Svara

 3. Lollo
  Okt 29, 2014 @ 00:38:05

  Usch ja! Karaktär, det får man leta efter med ljus och lykta …
  Jag har gett mig i kast med 5:2 igen. Startade förra måndagen. I morgon är det denna veckas fastedag. I somras gav jag upp när jag inte märkte något alls på vågen efter 5 veckor (Det borde man göra på den tiden). Ska försöka hålla ut längre denna gång.
  Men det är verkligen inte lätt att hitta rätt saker att äta under en dag så att man inte överskriver 500 kalorier. Och vi kvinnor har det banne mig inte lätt. Varför får karlarna äta 600 kalorier när de kör 5:2?
  Jag har hört dig likna dig vid en vägbula förut, och det låter nog så humoristiskt, men förstår att det är tungt om du nu har en del dåliga värden som du bör göra något åt.
  Men skoja om det är väl det som gör att man orkar, så jag får väl likna mig vid en lagårdsdörr för att bidra med mitt. En lagårdsdörr lurar ingen. Alla vet att den är bred även om den vänder sidan till … hehe
  Jag har inte gått på någon kontroll sedan vi fick en genom jobbet för sisådär 7-8 år sedan. Då var allt okej, men jag har både blivit äldre och gått upp några kilo sedan dess.
  Suck

  Lycka till med karaktären …
  Kram

  Svara

 4. bibbipson
  Okt 29, 2014 @ 22:36:56

  Haha! Ja det är inte lätt det där med vikten. Är även jag överviktig och lite lik en vägbula också även om jag är väldigt mycket längre än dig. Vet inte riktigt vad jag ska likna mig vid.
  Nä, det var inte så lätt för dig att ha karaktär den dagen i alla fall! 😉

  Svara

 5. Carro
  Okt 30, 2014 @ 03:23:02

  Lollo,
  Har som sagt fler på lager! Det är lite olika per person hur man vill göra, min far och hans sambo är nöjda med enbart 3-4 recept som de varierar medan jag föredrar å prova nya saker!

  Jadu, det får jag erkänna att jag inte har! Tidigare delade jag mina 500 kalorier på två mål, 200 till frukost och 300 till middag. Jag insåg dock att en middag på 300 kalorier kräver en massa planering! Vilket lätt gör att man ger upp för det blir ett moment, om man inte som ovan nämnt hittar ett par recept och håller sig till dem. Dock fortfarande bökigt om inte hela familjen kör 5:2 och man måste laga olika mat till alla. Frukosten var lätt att lösa med naturell yoghurt och frysta bär.

  Idag kör jag alla kalorier på kvällen i ett mål. Det är inte alls samma utmaning att ordna en middag på 500kcal! För det mesta räcker det med att enbart skippa kolhydraterna! Nu är jag ensamboende men tänker jag långsiktigt så innebär det att jag kan laga samma mat till alla i familjen men bara koka potatis/ris/pasta till de som inte kör på fastan.

  Hur man vill göra är olika från person till person och jag har märkt att det ibland är jobbigt på eftermiddagen på jobbet, åtminstone de dagar jag jobbar över, att koncentrera sig. Dessa dagar kör jag istället fasta från lunch till lunch. M a o, normal lunch enda dagen, inget intag av mat alls tills lunch dagen därpå, 500kcal till lunch och sen åter ingen föda förrän till kvällen då jag börjar äta normalt igen.

  Vad som fungerar bäst för dig kan du bara prova dig fram. Men att inte dela upp kalorierna och ta allt i ett mål är lättare än man först tror så något som kan vara värt att prova kanske? Det underlättar din vardagsplanering åtminstone!

  Svara

 6. Ninna
  Okt 30, 2014 @ 11:02:47

  Nä gå till doktorn ska man då inte. endera får man beskedet att man är fullt frisk – trots att man är av äldre typ, har fibromyalgi och nyligen fått besked om att man levt i en mögellägenhet i ett års tid.
  Eller också får man besked som du…. suck…

  Svara

  • bibbishantverk
   Nov 01, 2014 @ 17:42:27

   Det var en 60-årskontroll som jag blev kallad på annars hade jag inte gått dit må du tro.
   Bäst att hålla sig ifrån läkare så länge man kan. Hoppas du inte fått alltför svåra sviter av mögellägenheten. Huvvaligen.

   Svara

   • Ninna
    Nov 01, 2014 @ 17:59:19

    Så sant som det är sagt! Bäst äta ett extra äpple.
    Hoppas också det inte är värre än att det försvinner ur kroppen helt det jag andats in. Även om det lär ta lite tid Och en del har blivit bättre nu, men orken har jag inte fått tillbaka än.

   • bibbishantverk
    Nov 01, 2014 @ 18:06:06

    Vi hoppas att orken kommer tillbaka sakta men säkert. Det är riktigt otäckt det där med mögelhus. Jag har jobbat i ett sådant och det var inget vidare.

   • Ninna
    Nov 01, 2014 @ 19:40:44

    Ja precis! Och jag längtar hem och blir alltmer frustrerad över att dom inte ens har börjat jobba med det än. Snart dags för ett nytt mejl.

 7. Carol
  Okt 30, 2014 @ 14:26:35

  Kära Bibbi!
  Tror inte man kna börja banta på befallning. Spec inte utifrån att någon ”expert” säger si och så! Om du nu kände dej frisk och pigg innan besöket så är det nog ingen övehängande fara.
  Kanske bara som en liten liten sten i skon. Att det finns nåt att ta tag i men inte som ett KRAV! Då blir man ju lätt anti och surar till.. :-#
  Det bästa är att SJÄLV komma fram till hur och NÄR man vill börja!
  Och på det sätt som passar en SJÄLV!
  Du använder ju tappert både apostlahästar och plåtåsnan så du rör dej ju!
  Jag har länge varit anti mot allt så kilona landade ett efter ett på väl valda delar av min kropp. Det som fick mej att ta tag i det var att jag inte längre kom i mina kläder.. Att fortsätta som jag gjorde skulle stå mej dyrt rent ekonomiskt. Och pengarna behövs ju till många,många böcker och mycket, mycket garn så det avgjorde saken. 😉
  Slutade med godis och kakor, skar ner på kolhydrater och det bev mkt fil med nötter, frukt och frön hela sommaren.. Gick faktiskt ner 5 kg och det kändes toppenbra. Kläderna gick igen över magen och jag kände mej glad. Ska bara försöka hålla mej såhär även när vintern och soffmyset sätter in.
  SÅ piska inte dej själv! Och klanka inte på dej när du njuter. Men när du är REDO för det så ta en del beslut som kan vara bra för DEJ!
  Varm kram och ha en härlig torsdag.
  Med… eller utan sötsaker 🙂

  Svara

 8. Soili
  Nov 01, 2014 @ 20:14:46

  Ta det där med bantning i din egen takt. Du har så rätt när du säger” Rom byggdes inte på en dag” Jag brukar köra med det uttrycket också. Jag har en massa onödiga kilon jag med. Mycket mer är ”trivselvikt” …men hör och häpna 3 kilo har jag tappar i trapporna under tiden hissen var obrukbar. Det var 4 nyttiga veckor för mej. Nu går jag trapporna i alla fall 2 ggr i veckan + att jag minskat med kaffebröd 🙂 framtiden får visa om det funkar . I min ålder är det inte så nyttigt att banta på traditionellt sätt. Lycka till med det du variant du bestämmer dej för. Alla sätt är bra huvudsaken är att man gör något.
  Kram.

  Svara

  • bibbishantverk
   Nov 01, 2014 @ 20:17:02

   Tack Soili.
   Tänka sig att det kom något gott ur att hissen inte funkade. 3 kilo ner det var verkligen inte dåligt. Plus att konditionen förmodligen blivit bättre också.
   En ren vinst.

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Evas pysselsida

En blogg om hantverk, välgörenhet och livet dag för dag

Hantverkarglädje

En blogg om hantverk, välgörenhet och livet dag för dag

Soanspysselblogg

En blogg om hantverk, välgörenhet och livet dag för dag

%d bloggare gillar detta: