Oj…det var ju nu det var marknad

Eftersom min marknadskollega har varit sjuk över hela sommaren så har vi inte stått på någon marknad sedan i maj. Häromdagen frågade hon mig om jag packat klart. Packat klart? Va?  Eh….jag ska inte flytta. Nä men vi ska ju på marknad på lördag. Oj jösses var det nu.

Jag packade raskt ett par lådor och så bar det av. Det var en liten pyttemarknad inne på Folkets Hus i Hälleforsnäs. Vi var nog 15 utställare men det var bara jag som hade stickat och virkat. Konstigt, det brukar ju myllra av små tanter med stickade sockor på varenda marknad. Nåja, jag var nog den av hantverkarna som gjorde mest affärer så för min del var det helt ok.

DSC00954

En tant hade jättefina vävda mattor. Tjocka och täta. Välslagna med flätade fransar.  Hennes man slöjdade i trä och hon hade målat motiv på en del. Vi var överens om att det var nyttigt att hantverka för det var terapi för själen. Kunde man sedan få in några kronor på nöjet så att man hade till nytt material så var det toppen.

DSC00959

En annan dam hade gaffelvirkade halsdukar, målade tavlor, mössor och några roliga älgar i ståltråd. På hennes bord fanns även vackra tovade och broderade väskor och fodral.

DSC00956

DSC00957

Men den jag blev gladast av att träffa var den här damen

DSC00955

Hon är med på de flesta marknader och har fantastiskt god mat att sälja. Det är oftast lång kö till hennes marknadsstånd och det som är lite kul är att det nästan bara är svenskar som köar. Mest äldre människor faktiskt.  Det i sig är ju lite kul eftersom äldre brukar kunna vara väldigt misstänksamma mot ny mat och då särskilt utländsk. Men världen har krympt och kommit närmare i och med att fler och fler reser och numera är inte sådan här mat längre främmande.  Hon brukar sälja slut ganska fort. Det är piroger med kött eller ostfyllning, friterad blomkål, friterad potatis med örter, falafel, minipizzor och mycket annat i matväg. Hennes man är bagare så han har gjort stora fat med baklava i olika varianter.

Jag stoppar magen full under marknaden och sedan tar jag med mig en påse hem också.  Så igår när jag begav mig hemåt så var jag både mätt och nöjd med marknadsdagen.

Idag skulle barnbarnet ha kommit och förgyllt tillvaron för oss men han blev sjuk och stannade hemma. Då for mannen en sväng till lilla tanten istället och själv ska jag sätta mig och texta påsar till nästa marknad.

Jag hoppas ni alla har haft en finfin helg……….med eller utan marknadsutflykter.

12 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Lollo
  Okt 26, 2014 @ 17:12:28

  Oj, det var inte dåligt vad mycket det finns på en marknad av det där slaget … 🙂

  Kram

  Svara

 2. Carol Thuresson
  Okt 26, 2014 @ 19:28:33

  Oj! Vilken överraskning… 😮 Tur att du hade saker som var klara och bara ta med!
  Verkligt fina grejor må jag säga! 🙂 Skoj att få gå på marknad från soffhörnet. Häftigt med damen med matberget! Så roligt att det går så bra för dem. Blir så glad när nysvenskar får möjlighet att påverka och ge av det de kan och är bra på! Tänk så många högutbildade läkare och tjänstemän som inte ens får ett jobb här… Tack för detta Bibbi!

  Svara

  • bibbishantverk
   Okt 26, 2014 @ 22:47:21

   Ja det här paret ligger i som uttrar och jobbar hårt. Vi blir lika glada bägge två när vi träffas på marknader. Det blir stora kramen. Jag vet inte vad hon heter och hon vet inte vad jag heter. Vi gillar varandra…..det vet vi och det räcker.
   Jag har ett lager som jag misstänker aldrig tar slut *S*. Jag skänker ju till kvinnojouren och skickar till insamlingar efter marknadssäsongen. Men så sitter man där och fifflar ihop en hel massa nya grejer.

   Svara

 3. Melody&M.E
  Okt 26, 2014 @ 20:28:17

  Jag älskar att gå på marknader, speciellt om det är riktigt hantverk och inte en massa importerat krafs. Nu var det väldigt länge sedan jag var på en ordentlig marknad men snart startar väl julmarknaderna! Tyvärr tar de ju rejält betalt i inträde på de största julmarknaderna, så det brukar bara bli en eller två varje år.
  Kram M.E

  Svara

  • bibbishantverk
   Okt 26, 2014 @ 22:48:45

   De största julmarknaderna har vi inte råd att vara med på för det kostar flera tusen att stå där.
   Men jag tycker det är galet att de tar betalt för att folk ska få komma in och handla. Som om Hemköp skulle ta 50:- vid ingången för att du skulle få komma in och köpa mjölk. Urk!

   Svara

 4. Carro
  Okt 26, 2014 @ 23:07:58

  Åh, var det hennes goda mat du köpte å bjöd på en dag? (((o(*゚▽゚*)o)))

  Svara

 5. Maidi
  Okt 27, 2014 @ 10:53:31

  Det är precis vad jag saknar,, en marknadskollega är vad jag behöver.. Jag skulle också vilja stå på marknad men jag har aldrig fått tummen ur liksom..
  Jag förstår att all den goda maten försvinner fort som bara den..

  Kram Maidi

  Svara

  • bibbishantverk
   Okt 27, 2014 @ 16:21:52

   Du får slänga ut lite krokar här och var i bekantskapskretsen och försöka få napp. Bearbeta personen försiktigt för det räcker med att hon är med på en enda marknad…..sedan är hon fast. Hoppas du hittar någon knallekompis för det är så himla kul att stå på marknad då och då.

   Svara

 6. eva
  Okt 27, 2014 @ 18:04:24

  Tack för ‘titt in’ hos mig.
  Marknader är alltid trevliga att gå på, oftast väldigt mkt folk och trångt, och dyrt.
  I den kön till kvinnan med alla speciella maträtter, ja där hade jag också ställt mig.
  Vi behöver lära mer av varandras matkulturer och vi gör det också, inte bara pizza.

  Må väl/ Eva

  Svara

 7. bibbipson
  Okt 28, 2014 @ 13:41:44

  Låter som en jättetrevlig dag! Kul att du fick sälja lite också. Verkar ha varit mycket roligt där. Har inte heller varit på marknad mer än ett par gånger detta året. Men vi ska på julmarknad så småningom. Ska nog kolla upp vilket datum det var! 😉

  Svara

 8. Ann-Sofi Stenback
  Okt 28, 2014 @ 18:49:22

  Brukar vara härligt att vara på marknader. Mycket att se på och roligt att träffa andra försäljare.
  Ha det gott!

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Evas pysselsida

En blogg om hantverk, välgörenhet och livet dag för dag

Hantverkarglädje

En blogg om hantverk, välgörenhet och livet dag för dag

Soanspysselblogg

En blogg om hantverk, välgörenhet och livet dag för dag

%d bloggare gillar detta: