Söndagens stormiga marknad

I söndags så skulle jag och kompisen stå på marknad i Flen. Vi har aldrig varit där tidigare så det var lite spännande. Det var en utomhusmarknad som var anordnad av Flens hockeylag. Sådant är ju bra om man kan vara med och sponsra för alla pengar gick oavkortat till ungdomarna. När vi kom dit så hade vi blivit placerade på en gata nedanför själva torget. Det var många bord där så vi var inte på något sätt ensamma. Av någon anledning så hade de satt upp ett stort tält som var ungefär 10 x 5 m. Det var uppsatt med tak och en långsida och en kortsida uppe. Resten var öppet.  Det var ett rejält tält med tjock tältduk i plast och grova stänger.  Det var förankrat i diverse mycket tunga grejer. På ett ställe på kortsidan var det förankrat i tre sammankopplade lastpallar. Det var dessutom förankrat i lyktstolpar och stuprännor.

Det blåste så man höll på att få spader. Det dånade och virvlade och saker flög kors och tvärs över gatan. Vi hade tur (ett tag) vi som stod under taket för våra grejer stannade kvar på borden. Men sedan började eländet. Kortsidan började spricka i överkanten i blåsten. Sedan började takdelen på den sidan att spricka efter långsidan. Det såg helt galet ut med tak och vägg som flaxade och smällde som kanonskott i den hårda vinden.

När de riktigt hårda vindarna kom så lyfte faktiskt hela det jädra spektaklet någon decimeter från marken.  I en kraftig vindby så for de tre sammankopplade lastpallarna åt pipsvängen. Skyltar for omkring och ja…..det var helt galet.

Jag som normalt inte är särskilt förtjust i blåst var halvt ihjälskrämd vid det här laget. Jag tror aldrig jag varit så rädd på någon marknad. Jag varnade min kompis för att om taket släppte helt så skulle förmodligen hela jädra konstruktionen kunna kollapsa och då hade jag ingen lust att stå där under. Min kompis som är av lite tuffare virke tyckte inte det var så farligt så jag stog utanför tältet och hon stog inuti och skötte båda borden. För hur det än var så kom det faktiskt folk och handlade.

Tjugo minuter innan marknaden var slut så kom det en hel*etes vind och då sa det bara rasp, rassel och brak och så slets hela taket sönder. Då sa min kompis att nu packar vi ihop.  Jag brukar vara den som är seg vid nerpackningen för jag vill ha allt i ordning inför nästa marknad. Den här gången packade jag förmodligen på 2 minuter och 20 sekunder. Grejerna bara åkte hur som helst ner i väskan och lådorna.   Jag ville bara därifrån.

Det var så jäkla synd att blåsten förstörde alltihop för det var en så fint ordnad liten marknad. Det fanns en stor hund som drog en liten vagn som barn fick åka i. Nåja, vovven hade bra draghjälp av sin matte som slet som en gnu med att hjälpa till att dra.  En massa ungdomar från ett gruppboende för funktionshindrade sjöng tillsamman med sin personal julsånger och spred en väldig glädje. Det fanns mat, glögg och korv att köpa och det var på det hela taget väldigt mysigt. Bara någon hade stängt av fläkten!

Jag var som sagt hysteriskt rädd hela tiden och glömde helt bort att ta kort. Men jag kände mig som en överlevare när vi knölat oss in i bilen och vänt kosan hemåt. Vi tog vägen över Malmköping och jag bjöd kompisen på en pizza. Den kom jag ihåg att ta kort på för det kändes så positivt och mysigt ombonat att få vara inne och slippa blåsten. Hennes pizza var dessutom så fint dekorerad med bearnaisesås lagt i rutmönster.

DSC00614När vi kom hit till stan igen så hade byggnadsställningar och skyltar och allehanda saker blåst ner och blockerat vägar och annat. Så vi hade nog lite tur i alla fall att det inte blev värre för oss. Hoppas ni alla klarat er undan stormens härjningar i helgen.

7 kommentarer (+lägga till din?)

 1. bibbipson
  Dec 03, 2013 @ 17:07:23

  Men oj vilket äventyr ni varit med om! Tur att det inte hände nån olyrcka eller så. Jag tycker heller inte om blåst och kyla, så vi försöker stå inomhus i möjligaste mån, men det brukar ju vara dyrare hyra då. Förstår fullt ut att det inte blev några bilder, ni hade ju full sysselsättning att hålla fast allt! Ja, dom pizzorna var ni väl förtjänta av, hoppas det blir bättre väder vid nästa försäljningstillfälle. 🙂

  Svara

 2. Carol
  Dec 03, 2013 @ 23:23:40

  Fy, fy, fy! =-§ Men som sagt, tur att ni inte kom till skada! Eller fick rusa längs torget efter era mössor och annat ni sålde.. Här blåser det också om knutarna men inte så illa. Jag har åkt på en liten feberbacill så jag gör inte många knop. Dock så blir det några maskor stickade när jag inte snoozar i soffan.

  Svara

 3. Soili
  Dec 04, 2013 @ 18:44:46

  Oj…vilket äventyr.Den marknaden glömmer du inte i första tagen.Tur att ni klarade er oskadda.

  Svara

 4. Melody&M.E
  Dec 04, 2013 @ 23:16:20

  Jag tycker alltid det är obehagligt att vara ute när det blåser kraftigt. I morgon ska vi visst få ett riktigt oväder igen och de har redan förvarnat om att tågen kommer att ställas in från kl 14 och 12 timmar framåt. Det innebär att varken dotter eller svärson kommer hem från sina arbeten, så det blir att göra en utryckning till skola och dagis! Hur gör de som inte har morföräldrar som kan ställa upp en sådan gång. Vinter och dåligt väder i Skåne, det fungerar bara inte.
  Hoppas nästa marknad blir betydligt bättre för dig.
  Kram M.E

  Svara

 5. Carro
  Dec 11, 2013 @ 02:15:36

  oj oj oj, vilket äventyr!
  Skönt att ingen kom till skada i alla fall! Du får allt ta och hålla dig inne i värmen när det är sådant oväder serru!

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Evas pysselsida

En blogg om hantverk, välgörenhet och livet dag för dag

Hantverkarglädje

En blogg om hantverk, välgörenhet och livet dag för dag

Soanspysselblogg

En blogg om hantverk, välgörenhet och livet dag för dag

%d bloggare gillar detta: