Marknad vid Skottvångs gruva

I lördags skulle jag och min kompis stå på marknad vid Skottvång. Vi har aldrig varit där förut så det skulle bli riktigt roligt tyckte vi. Marknaden var lite annorlunda uppbyggd mot vad vi är vana vid. Normalt betalar man ju för 3 meter, och man får absolut inte en centimeter utöver det. Dessutom blir man visad till den plats man fått. På den här marknaden gällde inga sådana regler. Man fick stå var man ville och ta så mycket utrymme man ville ha. Plus att det inte kostade några pengar att stå på marknaden utan man fick lämna något hantverk till deras lotteri istället. Helt fantastiskt. En liten tant gick runt och samlade ihop gåvorna i en korg. Hon fick tömma den åtskilliga gånger såg jag.

Nåväl, när vi väl fått upp borden och tältet med tak…….då började det ösregna. Det var som rep i luften och bara dundrade mot tälttaket. Som tur var så blåste det inte ett dugg så det regnade inte in. Men vi fick bråttom att montera upp väggarna på tältet och flytta in borden lite längre.  Men precis lagom till att marknaden skulle börja så slutade ösregnet men ett smått smått duggregn kom och gick under hela dagen sedan.

DSC00496Det var en rolig marknad och det var väldigt mycket folk. Här på bilden så har folk börjat våga sig ut efter regnet. Sedan tror jag det dök upp ett par bussresor för det var alldeles fullt med folk i ”gången”. Det är så kul att träffa nya hantverkare som man inte mött förut. En familj sålde ullgarn och hade med sig fyra livs levande kanonsöta alpackor. Tanten bredvid mig hade bakat tunnbröd och bullar och hon delade tält med ett ungt par som hade honung och honungsljus till försäljning. På andra sidan om oss stod en tjej och sålde barnböcker som hon skrivit själv.

Det var också en gruvvandring som drog väldigt mycket folk och där var gruvfogden och hans hushållerska autentiskt klädda. Den stackars damen gick omkring i grå vadmalskläder och släpade på ett ok med två hinkar hängande på. Gruvfogden spelade också nyckelharpa med bravur. Ja det fanns verkligen mycket att se och göra. På värdshuset serverades kolbullar och det var en lååååång kö dit under flera timmar.

En dam som stod mitt emot oss sa att hon varit med på marknaden i 6 år och det hade alltid varit sol dessa dagar.  Så vi hade lite otur med vädret men det var som sagt gott om folk och de handlade duktigt.  När det var ungefär en timma kvar av marknaden och tältet hade torkat hjälpligt så kom det en ny jätteskur. Så nu har vi ägnat någon dag åt att ha tältet och väggarna hängande på tork på våra altaner. Vi ska eventuellt stå på marknad på lördag också men då hoppas vi på bättre väder.

Marknaden i Skottvång ska vi i alla fall stå på fler gånger för det var jättetrevligt.

1 kommentar (+lägga till din?)

  1. bibbipson
    Sep 04, 2013 @ 00:57:10

    Det ser jättetrevligt ut trots regnskurarna, och vad mycket aktiviteter det verkar ha varit där. Alltid kul att hitta nya ställen att stå på. Hoppas ni fick sålt mycket där! 🙂

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Evas pysselsida

En blogg om hantverk, välgörenhet och livet dag för dag

Hantverkarglädje

En blogg om hantverk, välgörenhet och livet dag för dag

Soanspysselblogg

En blogg om hantverk, välgörenhet och livet dag för dag

%d bloggare gillar detta: