Vackra ting i luffarslöjd

Mannens brorson är väldigt duktig på att trixa till snygga och användbara ting i tråd. Här är ett litet smakprov på vad jag ibland har med mig ut på marknaderna.  Det är nog bland det sista jag har för killen har slutat att ”hantverka” på fritiden. Men jag tror det räcker till att ha fru, fyra barn och ett renoveringsobjekt till hus.  Hans fru höll även hon på med hantverk. Hon gjorde smycken i silver. När deras flickor är stora så hoppas jag att båda återgår till hantverkandet.

Min mormor använde bröd- och kaknaggar av den storlek och sort som syns på bilden. Klädkrokarna är  fina och trevliga att sätta upp och korgen pryder sin plats på ett bord. När den är fylld med röda äpplen så ser det så härligt gammeldags ut.

Luffarslöjd var ju något som fungerade som överlevnadskonst gjord av luffare. De bytte  till sig mat mot att de gjorde väl fungerande köksredskap av tråd. Numera har vi ju andra villkor för överlevnaden men jag hoppas  så att inte det gamla hantverket försvinner utan utvecklas och används till både glädje och nytta.

Här kommer en bild på lite av det jag har kvar

DSC00476Stolen som skymtar i bakgrunden är inköpt för 20:- på loppis och jag har klätt om den med ett lintyg med nyckelpigor på. Funderar på att sy en ”plufsig” kudde i samma tyg. Men sy är inte någon av mina paradgrenar. Det tar nästan en halv dag att trä den förgrönade maskinen och raka sömmar är ungefär vad jag mäktar med. Jag beundrar alla som så snitsigt klipper ut mönster och syr ihop och dessutom får allt rätt från början.  Men det klart om jag hade ett brinnande intresse så skulle jag givetvis lära mig ordentligt. Nu har jag inte det så jag småfuskar mig fram i sömnadens underbara värld någon gång emellanåt. Men det är väl ok…..eller hur?

3 kommentarer (+lägga till din?)

  1. bibbipson
    Aug 13, 2013 @ 23:22:06

    Åh, så fina trådarbeten! 🙂 Önskar jag kunde göra luffarslöjd ”på riktigt”. Jag gör ju lite trådarbeten, men inte riktig luffarslöjd. Jo, barn, familj och hus tar ju sin tid, hoppas han fortsätter senare. Även frun som gjorde silversmycken. Jag är heller ingen sömmare. Min svärmor är utbildad sömmerska så då får man lite mindervärdeskomplex. Så jag syr hellre än bra, när jag behöver! 😉

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Evas pysselsida

En blogg om hantverk, välgörenhet och livet dag för dag

Hantverkarglädje

En blogg om hantverk, välgörenhet och livet dag för dag

Soanspysselblogg

En blogg om hantverk, välgörenhet och livet dag för dag

%d bloggare gillar detta: