Enkla babysockor utan häl

Jag hade ju stora problem med att förstå mig på snitsen med att sticka spiralsockor till baby. Jag lyckades ju till slut men vägen dit var väldigt knölig.  Vad gör man då…….jo man fixar och trixar och gör ett eget mönster som är så enkelt så det nästan är larvigt.  Det bästa med de här sockorna är att eftersom det inte är någon häl så når sockan långt upp på benet på en nyfödd. Vartefter babyn växer så blir ju skaftet kortare och mer går åt till foten vilket inte är några problem eftersom det inte finns någon häl. Jag stickade ett par illgröna sockor för jag kände att jag hållit på mycket med grått och svart ett tag och behövde lite färg för balansens skull. Det går dessutom åt så lite garn till dessa sockor så det är ett utmärkt sätt att göra av med restgarner på.DSC00209Här kommer mitt mönster till babysockorna. Lägg upp 32 (eller 36) maskor beroende på hur hårt du stickar och vilken tjocklek på stickorna du väljer.
Sticka resårstickning 2 r och 2 a ända tills sockan är 13-16 cm lång.
Då stickar du 6 varv slätstickning.
Börja maska av genom att sticka 2 m och sedan 2 m tillsammans i ett varv.Sticka ett varv räta maskor utan avmaskning. Fortsätt sedan med avmaskningen  tills det är 8 maskor kvar. Då tar du av tråden och drar tråden igenom de kvarvarande maskorna.

Det som ligger bredvid på stickorna är en disktrasa i lingarn som jag påbörjat. Kul att använda lite olika material. Den här disktrasan ska jag göra glesare än de jag gjort tidigare. De har varit väldigt täta och dessutom virkade i ett snäckmönster. Men knappmakerskan har lite goda ideér om hur de ska tillverkas och jag ska prova på hennes sätt nu.

8 kommentarer (+lägga till din?)

 1. MariaB
  Dec 01, 2012 @ 22:14:37

  Utmaningar är till för att lösas. Du har löst det i grönt ser jag :). Härligt grått lingarn du har där. Lite avis.

  Svara

 2. Trackback: Sockor-utan-häl-maraton | Bibbis blandning
 3. Gunn-Britt Eriksson
  Aug 14, 2021 @ 16:16:46

  Hej!

  Håller nu på och stickar efter ditt mönster. Jag stickar ganska fast och då borde det stämma med 32 maskor. Hur syr du ihop sockan sedan.

  Mvh
  Gunn-Britt Eriksson

  Svara

  • Bibbis blandning
   Aug 16, 2021 @ 22:41:52

   Hej, förlåt att du fått vänta på mitt svar. När jag har dragit tråden genom de sista kvarvarande maskorna brukar jag sy ett stygn i den första av de 8 maskorna. Så hålet håller ihop så att säga. Sedan gör jag en liten knut och fäster genom att smyga garnet runt ”hålet” sedan låter jag garnet gå runt åt det andra hållet lite så det låser sig självt.
   Sådana här kan man också använda som enkla vantar.
   Hoppas jag förklarat på ett skapligt sätt annars är du välkommen att höra av dig.
   Lycka till med fästandet. Må gott och var rädd om dig nu i coronatider.

   Svara

 4. Anneli
  Nov 10, 2022 @ 10:18:34

  Hur gör avmaskningen,på varje varv eller varannan

  Svara

  • Bibbis blandning
   Nov 10, 2022 @ 11:06:19

   Hej,
   här har jag gjort avmaskningen vartannat varv. Jag kan dock tänka mig att om man vill ha en spetsigare tå så avmaskar man varje varv tills man tycker att det är dags att dra tråden igenom de återstående.

   Svara

 5. Anneli
  Nov 10, 2022 @ 18:18:05

  Hej. Vid avmaska,står det att man ska skicka 6 varv och och att det är 8maskor kvar,Men jag har många maskor kvar! vad gör jag för fel😩

  Svara

  • Bibbis blandning
   Nov 10, 2022 @ 19:30:23

   När du börjar avmaska stickar du två maskor, 2 maskor tillsammans, sticka 2 maskor, två maskor tillsammans o s v varvet ut.
   .
   1 varv enbart räta och inga ihoptagningar.
   .
   Fortsätt sedan med att avmaska enligt ovan. Sticka 2 och sedan två maskor tillsammans varvet ut.
   .
   Upprepa dessa två varv tills du har 6 eller 8 maskor kvar och då drar du tråden igenom alla maskor på en gång och fäster tråden
   på baksidan.

   Hoppas det ska funka för dig.

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Evas pysselsida

En blogg om hantverk, välgörenhet och livet dag för dag

Hantverkarglädje

En blogg om hantverk, välgörenhet och livet dag för dag

Soanspysselblogg

En blogg om hantverk, välgörenhet och livet dag för dag

%d bloggare gillar detta: